Фреди Меркюри и Рудолф Нуреев: Една възможна истина - Интервю на пейката - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Фреди Меркюри и Рудолф Нуреев: Една възможна истина
Автор: Мария Ангелова

Познатата биография на фронтмена на Куин (Queen) Фреди Меркюри е може би най-голямата мистификация в шоубизнеса на 20-и век. Един от най-спорните моменти в нея е имало ли е връзка между Фреди и балетиста Рудолф Нуреев или те никога не са се срещали. Пиесата „Последната тайна на Фреди Меркюри“ се спира точно на този момент от живота на певеца. Сюжетът не претендира за документалност, но е абсолютно възможен.

За ролите на Фреди на сцената и зад кулисите разговаряме с Ирина Гигова, автор на пиесата „Последната тайна на Фреди Меркюри“, която можете да гледате в театър „Възраждане“, София.

Има много личности със спорни моменти в биографиите. Защо избра точно Фреди Меркюри?

Това е като любовта – протичат флуиди. Попаднах на интересни биографични разработки за него. Констатирах, че това, което ние знаем за Фреди, е фасадата. Още много има за откриване. Той е бил личност, поставена непрекъснато под светлината на прожекторите, но е показвал предимно своя сценичен образ, а не истинската си личност, която може би е много изфантазирана от медиите.

Как присъстват реалните и предполагаеми факти в пиесата?

Всъщност тя се гради на реални факти. Част от думите наистина са казвани от и за тези личности, но са така пренаредени във времето, че да обслужват една възможна ситуация. Сериозните биографи твърдят, че никога не е имало среща между Фреди Меркюри и великия балетист Рудолф Нуреев (на които е приписвана любовна връзка) и те дори не са се познавали. В една издадена „биография“ са публикувани любовни писма между двамата, но книгата впоследствие е обявена за литературна измислица. Но може да се мисли – защо да не са се познавали, след като са се засичали на представянето на Барселона като бъдеща олимпийска столица? А и самият Фреди винаги е твърдял, че се възхищава на Нуреев.

Какви са Фреди на сцената и Фреди зад кулисите в пиесата?

Чисто сценично решението е, че го играят двама различни актьори. Те са различни и като характер - Анатоли Лазаров, който играе Фреди Шоумена, е по-експанзивен, докато Свежен Младенов, който играе реалния Фреди, е по-вглъбен.

Актьорите много приличат на Фреди Меркюри – и на външен вид, и по физически данни. Как успяхте да постигнете такава прилика?

Както казва режисьорът Съни Сънински, наистина е рядкост един театър да има и чисто физически двама актьори, които да имат тази прилика, да има и човек с външността на Нуреев (Георги Златарев), както и актриса, която да е абсолютна Мери Остин – голямата любов на Фреди (Мариана Жикич).

Трябва да отчетем и работата на гримьорите. Има и нещо друго любопитно – в желанието си да усвоят по-добре мимиката на Фреди, и двамата актьори си направиха изкуствени ченета. Защото Фреди е имал много изпъкнали зъби, за които е казвал, че са единственият му дефект, но не е искал да ги оперира, за да не би да се промени звученето на гласа му. Играенето с протези коства много усилия на актьорите – на първите репетиции се чуваше леко фъфлене, но сега се получава много добре.

Как камерната сцена на театър Възраждане успя да побере „голяма“ личност като Фреди Меркюри?

Ние искахме тази голяма личност в шоубизнеса да заживее на най-малката сцена в София. Защото нещата всъщност са относителни – дали светът е голям или малък донякъде зависи от вътрешното ти усещане. Едно много малко пространство може да се превърне в целия свят. Чисто практически декорът на нашия сценограф Невяна Кавалджиева е решен с огледала, което оптически увеличава сцената два пъти.

А момичетата, които се появяват на сцената заедно с Фреди, са с мустачки като неговите...

Тяхната поява е решение на режисьора. Тези документални пасажи аз си ги представях като текст зад кадър. Но Съни, при когото всичко оживява, ги разработи като кабаретни сцени. Затова вероятно е решил да включи и мустаците.

Имате ли планове за международно представяне на пиесата?

Да, идеята е да я представим на най-добрите фестивали в Европа. В момента текстът се превежда на английски, мисля, че и на руски трябва да се преведе. Съни Сънински и актьорите вярват, че тази пиеса може да се играе навсякъде по света.

Прочетете и Фреди Меркюри: Биографията на един непукист. 

Тази статия ви хареса? Последвайте Peika.bg и във Facebook, за да не пропуснете нито едно от нашите вдъхновения за пътуване наблизо и далеч!

Вижте още от категория Интервю на пейката
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин