Френски разкош – замъците по река Лоара - пътешествие - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Френски разкош – замъците по река Лоара
Автор: Елена Исаева

Обикновено Франция се свързва с Версай, Париж, Лувъра и Айфеловата кула, но тя има още толкова много красиви места, с които да впечатли своите посетители. Една от най-хубавите местности е долината на река Лоара, не само заради природните си богатства, но и заради множеството замъци на френски крале и кралици, накацали по реката, като птици на клон.

 

Най-големият замък по долината на река Лоара е Шамбор. Той е построен в най-големия затворен горски парк в Европа. Шамбор се оказва единственото кралско владение, което остава непокътнато още от създаването си. Не е съвсем ясно кой е първоначалният гений зад идеята на този величествен замък. Някои историци дори предполагат, че един от първите чертежи е бил на самия Леонардо да Винчи, който е поставил двойните спирални стълбища.

Френски разкош – замъците по река Лоара
Снимка: Елена Исаева
 

Само за да обиколите целия замък в кръг ще са Ви нужни около 20-30 минути. Той наистина е внушителен със своите размери и архитектура. Изграждането на този шедьовър започва през септември месец 1519 г. Първоначално замъкът е бил построен за ловна хижа и никога не е бил предвиждан за постоянно живеене в него. Стаите му са огромни и трудни за отопление. Един от съвременните любопитни факти е, че Еманюел Макрон празнува там 40-ят си рожден ден.

Друго интересно творение по долината на река Лоара е замъкът Шенонсо. Той е почти изцяло построен в реката. Едно малко, тясно мостче, свързва замъка с прекрасната правоъгълна градина. В нея има различни цветя и растения, оформени като геометрични фигури, съвсем симетрично. Съзерцавайки я, в душата на всеки се поражда чувство на подреденост и хармония.

 

Френски разкош – замъците по река Лоара
Снимка: Елена Исаева

Голямата алея, която води към входа на замъка е известна още като „алея на честта.“ Това е било любимото място на Катерина Медичи, като благодарение на нея са построени тези просторни градини, които напомнят малки лабиринти. Също така нейна е заслугата и за построяването на дългата галерия над реката, която има прозорци и от двете страни. Интересен факт е, че последния френски крал, който отсяда тук е Луи XV.

Не толкова голям, но също толкова красив като предните два, е замъкът Шеверни. Той се намира в едноименното градче и е построен по модел на Люксембургския замък в Париж. Той е построен в класически стил, като неговата архитектура е различна от предишните два. Шеверни е изграден от бял камък, добит от река Лоара. Построен е изцяло симетрично, както и прилежащите му градини. Важно е да се знае, че Шеверни е първият замък отворен за широката публика още през 1914г. Друг любопитен факт за това произведение на изкуството е, че на негова територия има над 100 кучета. Те се използват за лов и кучешки изложения.

Френски разкош – замъците по река Лоара
Снимка: Елена Исаева
 

Замъкът има красиво декорирани стаи и много добре поддържани градини. Разходката до него определено си заслужава. Тревата, която го заобикаля е толкова зелена, че ще ви се стори изкуствена.

Шеверни, Шенонсо и Шамбор са малка част от всички приказни замъци по долината на река Лоара. Всеки един от тях има своята богата история и архитектура. Който и от тях да изберете да посетите, няма да съжалявате.

 

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин