Гас Уъркс е парк в електроцентрала - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Гас Уъркс е парк в електроцентрала
Автор: Peika.bg
Гас Уъркс е парк в електроцентрала
Снимка: Wildcat Dunny

Паркът Гас Уъркс в американския град Сиатъл е отличен пример за това как с малко въображение място с едно предназначение може да бъде превърнато в място с друго предназначение.

Обектът в щата Вашингтон е разположен на мястото на бивша електроцентрала на бреговете на езерото Юниън срещу центъра на града. Електроцентралата Seattle Gas Light Company е отворена през 1906 г. и в началото на века активно участва в развитието на града.

37712

Основаната й дейност е производството на въглищен газ за осветление, готвене и отопление на домовете. Освен това, предприятието е произвеждало катран, брикети за отопление, сяра за химикали и толуен за експлозиви. Seattle Gas Light Company спира производството на въглищен газ през 1956 г. , когато Сиатъл преминава на природен газ.

По-късно обектът е придобит от градските власти, които поверяват преустройството му на архитекта Ричард Хааг. Те очакват той да събори всички оцелели сгради и посрещат на нож неговото решение да ги впише в проекта си, но накрая се съгласяват да ги остави. Тъй като почвата е била доста замърсена от производството, Хааг е решил да я изчисти с естесвени микроби, които да елиминират токсините. Въпреки това, се е наложило Агенцията за защита на природата допълнително да изчисти обекта.

37711

Паркът Гас Уъркс е отворен като обществен парк през 1975 г., а на мястото и до днес има реликви от старите дни, като нагревателят, който е превърнат в място за пикник с маси и грилове.

 37714

В наши дни Гас Уъркс е един от най-известните паркове в Сиатъл. На мястото дълги години се провеждал фестът „Peace Concerts“, както и празненствата за националния празник на САЩ - 4 юли. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин