Темпелхоф – от историческо летище до обществена зона - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Темпелхоф – от историческо летище до обществена зона
Автор: Peika.bg

Летището Темпелхоф в Берлин преди е било най-голямото и най-натовареното в Германия и едно от най-известните в Европа преди Втората световна война. Всъщност, то е свързано с европейското въздухоплаване още от самото му начало.

Районът, където днес е летището, е бил използван от пруската и по-късно от германската армия за паради. Това е мястото, където са проведени някои от първите опити за летене. До края на 19-и век Темпелхоф е използвано за площадка за балони, които пренасяли повече от 9 тона поща и 155 души извън града. През 1910 г. Орвил Райт успява да излети от Темпелхоф и да остане във въздуха над Берлин за около минута.

През 1923 г. Темпелхоф вече е летище и скоро се превръща в дом на цепелините. Старият терминал е изграден през 1927 г. и оттогава започват първите пътнически превози в страната. След идването на власт на нацистите, летището започва да се разраства. Покривът е трябвало да събира 80 хиляди души, които да наблюдават въздушните шоута на Луфтвафе, но това така и не се случва, заради Втората световна война. Недовършени са останали и планираният водопад, огромна офис сграда и контролната кула.

Интересното за Темпелхоф е, че комплексът е построен така, че погледнат отгоре да прилича на орел в полет, като страничните хангари са крилете му. Летището има две паралелни писти по 2 километра, а основната сграда навремето е била една от 20-те най-големи в света.

Летището е затворено от 2008 г. и градската управа на Берлин обявява огромният обект за отворено пространство за обществено ползване. Днес берлинчани отиват там, за да карат колела, скейтборд, да тичат, да разхождат кучетата си, да правят барбекюта или да разпускат на пикник.  

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин