Германка живее 16 години без пари - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Германка живее 16 години без пари
Автор: Таня Стоилкова

Може би много хора ще си кажат, че ние това много добре го знаем и умеем почти до съвършенство. Този път обаче няма да си говорим за родната действителност, а за една различна философия. За един различен лайфстайл - търсен, искан и съвсем съзнателно постигнат, а не по принуда. Как една жена живее 16 години без пари?


Вдъхнови ни историята на 70-годишната германка Хайдемари Швермер (Heidemarie Schwermer), която след дълги години нормален живот решава да поеме по нов път. Швермер е работила като учителка почти двайсет години, но напуска работата си и заживява по алтернативен начин. И доказва, че това е напълно възможно.

В началото на петдесетте си години решава да направи експеримент и да живее една година без пари. Тя се отказва от всичко, което има, продава апартамента си и се гмурка в това приключение само с едно куфарче, пълно с дрехи.

В началото върши домакинска работа като миене на прозорци или градинарство, в замяна на своя подслон. Единствените пари, които приема, са да си купи билет за влака.

12-месечният експеримент се превръща в начин на живот и това продължава вече 16 години. Освен парите и материалните блага, тя оставя зад гърба си всички тревоги и притеснения за бъдещето. Като под бъдеще в случая се разбира идната седмица. Тя споделя, че се чувства по-свободна и независима отвсякога. Казва още, че за разлика от своите връстници, които обичат да стоят в градините си, тя обича да пътува. И пътува постоянно - из Германия, Австрия, Италия.  Дори когато я поканят да остане някъде за по-дълго, тя отказва. „Не мога. Чувствам, че трябва да тръгвам,“ са думите й. Намира всичко, което й е нужно – подслон, храна, дрехи. Или те я намират. Нарича ги чудеса. „Виждам много чудеса в ежедневието си“, казва Швермер.

Постоянните й пътувания я срещат с много хора. Обикаля от къща на къща, споделяйки своята философия. Не възприема себе си като просяк или обикновен бездомник. „Тях не ги канят в домовете си“, споделя германката.

„Living without money” е документален филм, който проследява ежедневието на жената, решила да живее без пари. Показва предизвикателствата, с които се сблъсква – как намира храна и къде намира подслон.

Хайдемари Швермер изнася лекции, в които споделя за живота си и нещата, които научава. Има две издадени книги и една непубликувана. Искрено вярва, че животът може да бъде по-добър с по-малко, че хората са добри и си помагат. „Ние сме малки клетки и трябва да работим заедно“, казва тя.

Има две деца и три внучета, които напълно подкрепят нейното начинание.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Охльо Бохльо, 26.07.2013 | 10:35
асбе все пак ми се вижда не възможно..
Абонирайте се за нашия бюлетин