Градовете, застрашени от потъване (част 1) - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Градовете, застрашени от потъване (част 1)
Автор: Peika.bg
Градовете, застрашени от потъване (част 1)

Глобалното затопляне е проблем, който се превръща в централна тема на всяко международно събитие. 

Повишаването на температурите причинява множество проблеми. Айсбергите се топят с огромна скорост, а нивата на океаните и моретата се покачват. Това се превръща в проблем за ниско разположените крайбрежни градове. Те вече страдат от наводнения, а местните власти търсят варианти за справяне със ситуацията.

Причините за потъването на градовете са различни. Някои от тях са потърпевши от покачването на морското равнище, а други пък са жертва на прекомерното изпомпване на подземни води, което създава промяна в налягането и обема. Това кара земята под къщите да потъне.

Вижте кои са най-застрашените градове от потъване:

Джакарта, Индонезия

През лятото на тази година, наводнения заляха столицата на Индонезия – Джакарта. Градът потъва с близо 6,7 инча годишно поради прекомерното изпомпване на подземните води, което създава промяна в налягането и обема, което пък кара земята да потъне. Правителството одобри план, според който столицата ще бъде преместена на остров Ява, който се намира на 100 мили от сегашната.Това е с цел да се спаси 10-милионното население на града. Според данните, този ход ще струва близо 33 млрд. долара и ще отнеме около 10 години. Ако не бъде направен обаче, прогнозите са Джакарта да бъде под вода до 2050 г. 

66642

Венеция, Италия

Венеция, разбира се, също попада в тази класация. През 2003 г. Италия започна изграждането на 78 порти, които ще образуват бариера срещу наводненията. По първоначалните проекти, всичко трябваше да е готово до 2011 г., но сега е по-вероятно наводненията да бъдат овладяни чак през 2022 г. През 2018 г., когато портите все още не са били довършени, Венеция се изправя пред една от най-големите си катастрофи в своята история. Градът е залят от наводнение, което буквално блокира живота там.

66643

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин