Губио: Елха колкото цяла планина - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Губио: Елха колкото цяла планина
Автор: Peika.bg

Всяка година в началото на декември в планината над средновековното италианско градче Губио 250 лампички очертават силуета на най-голямата елха в света. Други 300 в различни цветове блещукат вътре, а на върха грее красива звезда.

Губио се сдобива за първи път със своята 650-метрова елха през 1981 г., когато жителите на града решават да разнообразят празничната си украса. Десет години по-късно дървото е записано в Книгата на Гинес като най-голямата елха в света.

Вече повече от 30 години Губио може да се похвали с коледна атмосфера, каквато няма никъде другаде по света. Светлинната инсталация покрива целия склон в подножието на връх Инджино, където в църква се пазят мощите на местния епископ и пазител на града Сан Убалдо.

Светлините на елхата на Губио се запалват всяка година на 7 декември, като през 2014 г. на тържественото събитие ще присъства и самият папа Франциск.

Макар конструкцията на елхата да остава целогодишно на склона, десетки доброволци прекарват три месеца всяка година в проверка на 10 км кабели, профилактика и завиване на крушки. От 2010 г. енергията за захранване на елхата се набавя от соларни панели. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин