Хълм Шилото: На покрива на Бургас - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Хълм Шилото: На покрива на Бургас

Знаете ли коя е най-високата част на Бургас? Това е хълм. Казва се Шилото и е бил дом на траките, военна база, ракетна площадка и

За първи път културни останки на Шилото се споменават от Павел Делирадев, който пише: "На самия хълм има следи от малко селище, крепост или светилище със заличени от времето белези". Това кратко описание дава основание за множество научни догадки.

През 60-те години на миналия век обектът е значително разрушен от военните, които изграждат там ракетна площадка, склад за горива и смазочни материали, укрития. За около 30 години те променят до голяма степен формата на хълма, като заравняват билото му. В началото на 90-те години военните си тръгват от Шилото.

През лятото на 2013 г. екип археолози за първи път започва разкопки. Въпреки че досега разкопки на Шилото не е имало, в историческия музей в Бургас досега са дарени интересни артефакти, открити на хълма - фрагменти от релефи на Тракийския конник (главното божество на траките), мраморна глава на жена, две мраморни ръце. Най-значителната находка е откритата през 1994 г. еднометрова статуя на бог Аполон (намира се в НИМ - София).

През 2008 г., след сигнал за извършване на нерегламентирани изкопни дейности, екип от Археологическия музей в Бургас посещава хълма, където сред изкопите от багер и булдозер са открити фрагмент от торс на крилато животно, част от основата на релеф на Тракийския конник с надпис на старогръцки, както и фрагмент от надпис, от който е частично запазено личното тракийско име Авлудзен. Всички те датират от римската епоха.

 

Следите от човешко присъствие на хълма Шилото със сигурност датират от класическата древност, когато регионът е бил под силното икономическо и културно влияние на античния черноморски град Аполония (днешен Созопол). През римската епоха вече с голяма доза увереност може да се говори за светилищен център.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Uchtiviq Los , 10.07.2013 | 11:56
е то не изглежда сякаш кой знае какво :)
Абонирайте се за нашия бюлетин