Хамерфест - един необикновен северен град - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Хамерфест - един необикновен северен град
Автор: Peika.bg
Хамерфест - един необикновен северен град
Снимка: flickr/Guillaume Speurt

Най-северният норвежки бряг се намира в региона Финмарк и изглежда като самия ръб на света.

Тази определено непопулярна дестинация се намира много по на север от прочутите фиорди и е на 500 км навътре в Арктическия кръг, представлявайки сурова пустош на разпокъсани полуострови и мрачни скали.

Място е забележително и със сигурност може да се каже, че там природата е тази, която има последната дума. А когато се спусне полярната нощ (от средата на ноември до края на януари) мракът е почти пълен през цялото денонощие.

Ако решите да отидете до Норвегия с кола и карате към градчето Хамерфест, ще минете покрай миниатюрни селца докато най-накрая не стигнете до един от най-северните градове в света, който имал доста по-сериозни проблеми за решаване от падащите под нулата температури. Историята му е нещастна серия от природни бедствия, пожари, епидемии и войни, която продължава от Наполеон до нацистката ера.

Въпреки че е едно от селищата с най-богата история в Северна Европа, модерният вид на града и определено е различен от всички други места толкова на север. Там може да видите модерни жилищни блокове и круизен терминал. Точно над тях пък се намира главната улица Киркегата, където може да посетите оформена като ракета черква в постмодерен стил.

В наши дни Хамерфест е в период на икономически разцвет, което се дължи най-вече на пристигането на компаниите за втечнен газ, което се очаква да продължи още десетилетия наред

Интересен факт, който не бива да пропускаме, е, че талисманът на града е полярната мечка, която дори е изобразена на хералдическия му герб. Тя въплъщава жизнеността на местната общност, но и необичайната способност на града да оцелява в продължение на векове в този затънтен край, на върха на земното кълбо напук на суровите условия за живот заради неговото местоположение.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин