Хари Стайлс: от One Direction до върховете на музиката, модата и киното - Кино, театър и книги - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Хари Стайлс: от One Direction до върховете на музиката, модата и киното
Автор: Peika.bg
Хари Стайлс: от One Direction до върховете на музиката, модата и киното

Нова биография на световната поп икона „Хари Стайлс: Създаването на един модерен мъж“ разкрива пътя му към славата. 

 

Ако музикалната сцена през 2023 година си има свой крал, то това безспорно е поп сензацията Хари Стайлс. 13 години са минали, откакто британският изпълнител направи своя дебют като част от ултра популярната бой банда One Direction, а днес той е по-известен от всякога – превръщайки се в икона и модел за подражание на няколко поколения. 

Но кой е феноменът Хари Стайлс отвъд къдравата коса, чаровната усмивка и зелените очи? Това разкрива новата, изчерпателна и задълбочена биография „Хари Стайлс: Създаването на един модерен мъж“ от популярния британски биограф Шон Смит, който се впуска в шеметно пътуване из кариерата и личния живот на световната суперзвезда.

Сред страниците на тази книга се разгръща характерът на един различен изпълнител на новото време, който стои далеч от клиширания образ на музикалната звезда. Разказът за живота на Хари Стайлс не е поредната музикална история, включваща секс, наркотици и рокендрол. Това е историята за възхода на един модерен и земен човек, чиято цел е чрез изкуството си да подтикне хората да живеят без предразсъдъци и с повече доброта.

„Хари Стайлс: Създаването на един модерен мъж“ се връща назад във времето, когато един шестнайсетгодишен тийнейджър трябва да си вземе отпуска от работата си в малка пекарна в Холмс Чапъл, Чешир, за да се яви на прослушване за предаването X Factor.

Никой не подозира, че това прослушване ще доведе до създаването на One Direction – момчешката банда, която завладява света през 2010 г., чупи многобройни рекорди в Европа и Америка и се превръща в своеобразен културен и музикален феномен на своето време. 

Шон Смит покрива целите пет турбулентни години от историята на групата до раздялата им през 2015 г. След това авторът проследява и самостоятелната кариера на Хари Стайлс, която се оказва още по-бляскава и го изстрелва на върха на световната слава през 2023 г.

С популярните си хитове като Watermelon Sugar и As It Was, Хари Стайлс е единственият британски изпълнител от мъжки пол, чиито първи два албума дебютират на първо място в САЩ; филмовата му кариера процъфтява с главните роли в касовите продукции „Дюнкерк“, „Не се тревожи, скъпа“ и „Моят полицай“, а прословутият му вкус за модата му печели партньорства с най-големите брандове по света и той става първият мъж, който се появява самостоятелно на корицата на Vogue.

Обръщайки внимание на детските години на Хари Стайлс и връзката му със семейството му; отношението му към приятелите му и работата му – и, разбира се, небезизвестните му и широко обсъждани любовни връзки с популярни имена в Холивуд като Тейлър Суифт, Кендъл Дженър, Кара Делевин и Оливия Уайлд, „Хари Стайлс: Създаването на един модерен мъж“ рисува автентичен портрет на енигматичния изпълнител, чийто личен живот често остава загадка. 

За автора: Шон Смит е един от най-популярните хроникьори в Обединеното кралство. Зад гърба си той има биографии за някои от най-известните личности от света на музиката и киното като Адел, Джордж Майкъл, Ед Шийран, Spice Girls, Кайли Миноуг, Гари Барлоу, Джъстин Тимбърлейк, Бритни Спиърс, Дженифър Анистън и др. 

Из „Хари Стайлс: Създаването на един модерен мъж“ от Шон Смит

ИСТОРИЯ

Хари Стайлс: от One Direction до върховете на музиката, модата и киното

Лос Анджелис се превръща във втори дом на Хари. Партито за 21-вия му рожден ден в Холивуд е като парти след оскарите – има толкова много звезди, които може да нарече свои приятели. Кендъл присъства, а също и Кара, Алекса, Бекс, Джеймс и семейство Азоф.

Хари прилича на рок звезда – по-скоро представител на хевиметъла, отколкото на момчешка банда. Носи черно яке във военен стил и подходяща разкопчана риза. Косата му е дълга, къдрава и небрежно разрошена. Не може да спре да се усмихва в „Лолас бар“, докато поздравява гостите, които включват също Крис Мартин и Дженифър Лорънс, Кели Озбърн и Рита Ора. Майка му е в Обединеното кралство, но той се постарава да се чуят през ФейсТайм по време на партито, за да може тя да види какво се случва и че той се забавлява на рождения си ден.

Адел, която успешно се е установила в Лос Анджелис, се отбива и му дава подписано копие от емблематичния си албум 21 с бележка специално за него, на която пише: „Направих някои доста готини неща, когато бях на 21. Успех!“.

 Хари, който смята Адел за невероятна, е обяснимо развълнуван. Никой от „Уан Дайрекшън“ не присъства, освен ако не са успели да се вмъкнат и измъкнат, избягвайки камерите. Найъл поне има оправданието, че е в Мелбърн, за да гледа Откритото 146 първенство по тенис на Австралия. Супермоделът Джиджи Хадид, близка приятелка на Кендъл и Кара, е там, доказвайки за пореден път в колко малки кръгове на знаменитости се движи Хари. Няколко месеца по-късно тя ще започне сериозна връзка със Зейн.

Хари за кратко излиза с австрийския модел Надин Леополд, която е в „Лолас“, макар да не позира с него. Географски погледнато, връзката им е обречена на неуспех, тъй като Надин се е установила в Ню Йорк, но папараци ги виждат да пазаруват заедно в Бевърли Хилс и да се качват в черния му рейндж роувър.

Той се връща в Лос Анджелис чак през май, след азиатския етап на турнето On the Road Again, когато всички искат да говорят единствено за драмата със Зейн. Вече четиримата членове на „Уан Дайрекшън“ са поканени да гостуват в „Още по-късното шоу“ на Джеймс Кордън, който тъкмо е станал водещ на дългогодишното токшоу, поемайки щафетата от Крейг Фъргюсън. Малкият свят на Хари в Лондон сега се е превърнал в малкия му свят в Лос Анджелис. Джеймс се е преместил в Калифорния със съпругата си Джулия и малките им деца. Бен Уинстън също се е преместил, като става изпълнителният продуцент на шоуто. За съвсем кратък период от време двамата приятели постигат изключителен успех в Холивуд.

Разбираемо е Хари да е във възторг, че са наблизо в Ел Ей. Винаги би имало къде да отседне! При първото гостуване на „Уан Дайрекшън“ в „Още по-късното шоу“ все още е твърде рано Хари да разкаже всичко за себе си. Вместо това той се старае да покаже, че е част от групата, макар че не сяда до Луи, а между Лиъм и Найъл.

Разбирателството между Хари и Джеймс, който го нарича Харолд, е очевидно, особено когато домакинът се опитва да намекне, че той би бил идеалният заместник на Зейн. Хари не иска и да чуе. Лиъм дипломатично обяснява, че не хранят лоши чувства към бившия си колега. Били са малко ядосани, но после ги е обзело разочарование.

Забавляват се с Джеймс, обсъждайки предметите, които хвърлят по тях на сцената, в това число задължителните сутиен и гащи, хамбургер и вибратор, който едва не улучва Хари в лицето. Луи признава, че предпочита да спи в познатата обстановка на автобуса за турнета вместо в анонимна хотелска стая.

Навярно най-голям интерес предизвиква новината, че Хари е на пречистване със сок, откакто е пристигнал в Ел Ей. Той признава, че се е чувствал „гадно“, след като е летял толкова много заради турнето. Въпреки че благополучието очевидно не е стремеж само в Калифорния, Хари възприема някои аспекти като част от начина си на живот.

Той се захваща с йога и пилатес, за да облекчи болките в гърба си. Мъчат го от много години и това, че нощ подир нощ се мята на сцената, определено не помага. Понякога той твърди, че болките се дължат на доставките в Холмс Чапъл, когато чантата е била толкова тежка, че се е накланял на колелото си. Друг път смята, че го боли, защото единият му крак е по-къс от другия. Йогата помага, особено когато са на турне. Дори опитва бикрам йога, по време на която температурата в стаята е много висока, за да може групата да се изпоти. Докато е в Далечния изток, започва да медитира по два пъти на ден, за да си отпочинат качествено тялото и съзнанието му и да се справи с графика си, който е все така тежък. Хари обича да купонясва, но бързо осъзнава, че това е еднопосочен билет към катастрофа, ако е единственото ти занимание по време на турне. Той например не пробва стриптийз клубовете на Банкок, а предпочита да пообиколи местните пазари и да посети будистки храм. В живота има толкова други неща освен текилата. Целта на почивката в Ел Ей е да популяризират дивидито с филма от концерта им и да прекарат известно време в студиото, изпълнявайки договора за петия си албум. За разнообразие разполагат с няколко седмици само за писане на песни. „Беше страшно готино да седим и да мислим – разсъждава Хари. – Това ни даде възможност да се фокусираме върху писането на хубави песни, които ни харесват и които бихме искали да слушаме.“

Най-забележителният принос на Хари е тъжна балада, наречена If I Could Fly, която става много любима на феновете на „Уан Дайрекшън“ и в бъдеще той я изпълнява на живо, когато започва да прави турнета като соло артист. Както винаги феновете искат да знаят кой липсва на Хари в меланхоличния текст. Той не казва. Вместо това обяснява, че не е задължително любовните песни да са за конкретен човек. Не бива винаги да се приемат прекалено буквално: „Може да са за време или място, а човек някак го персонифицира и му лепва име и после всички си мислят, че става въпрос за конкретен човек, но според мен невинаги е така черно-бяло“.

 Понякога Хари е просто наблюдателят. Той обяснява: „Може да напишеш страхотна любовна песен за двама души, никой от които не си ти“. Той пише и е съавтор на две други песни – Perfect и Olivia. Отново отказва да каже за кого са, ако въобще са за някого. Основната разлика между Made in the AM, както ще се нарича, и предишния албум е, че бандата знае, че ще бъде последният – поне за доста дълъг период от време. Джулиан Бунета, който отново има много голяма роля в писането и продуцирането на албума заедно с Джон Раян и базирания в Ел Ей автор на песни и продуцент Джейми Скот, потвърждава, че този път атмосферата е различна. Той обаче забелязва колко много са израснали като автори на песни и музиканти. Скоро „Уан Дайрекшън“ трябва да напуснат Лос Анджелис и да поемат към Кардиф, когато турнето On the Road Again продължава на стадион „Милениум“, както тогава се нарича стадион „Принсипалити“. Това е първият път, когато Обединеното кралство ги вижда като група от четирима.

 На познавачите може и да им липсват приятните високи тонове на Зейн, но феновете са развълнувани както винаги и откликват ентусиазирано, когато групата инициира състезание по крещене. Момчетата си говорят за времето, когато за първи път пеят в уелската столица като част от турнето на „Екс фактор“ четири години по-рано – времето наистина лети. Според „Дейли телеграф“ чарът и индивидуалността безспорно са най-големият им плюс, като се придържат към „аматьорството на обикновени, непохватни момчета насред лъскаво събитие с мащабите на стадион“. По-пламенна рецензия обаче пише предана фенка в блога си. Тя избухнала в сълзи, преди да излязат на сцената, и през целия концерт „си изплакала очите“. Завършва така: „Все още ми се иска да мога да се върна в този ден и да го изживея наново“. Както Хари казва: „Нас нямаше да ни има, ако вас ви нямаше“. В края на август отново са в САЩ и изнасят концерт на стадион „Солджър Фийлд“ в Чикаго, когато изтича информация, че след края на настоящото турне ще си вземат почивка. Хари неофициално се превръща в муза, когато отива на парти по време на втората Лондонска седмица на модата в края на септември 2015 г. Той изглежда много различно, когато пристига за събитието на марката „Миу Миу“ на списание „Лав“ в частния клуб „Лулус“ в Мейфеър. За първи път го виждат в ефектен костюм на „Гучи“.

Тихомълком е приет под крилото на родения в Италия Алесандро Микеле, творческия директор на легендарната марка, който променя правилата на играта. Възпитаник на Академията за мода и костюми в Рим, той израства, питаейки любов и уважение към музеите, изкуството, Античността и романтиката на класическото кино. Алесандро, който прилича на кръстоска между Исус и член на „Грейтфул Дед“, изпълва с вълнение модния свят по време на първата Лондонска седмица на модата през февруари същата година, когато след петдневно предизвестие прави ревюто на „Гучи“.

Първоначално е нает да проектира чанти, преди да стане дизайнер на аксесоари, а после му е възложено да се заеме с престижното лондонско ревю. „Вог Рънуей“ отбелязва андрогинната безличност на колекцията и – което е по-важно, що се отнася до Хари – „размитото разделение между половете“.

По това време „Гучи“ спешно се нуждаят от някакъв тласък насред слуховете за спадащи продажби. На Алесандро му е възложено да обърне съдбата на марката и нищо не би благоприятствало подобна амбиция повече от контакта с една от най-популярните поп звезди в света. Алисън Джейн Рийд отбелязва: „Партньорството на Хари с „Гучи“ е съчетание на популярността с наследството. Той е един от най-големите творци на планетата и когато носи „Гучи“, това поражда огромен медиен интерес, което директно води до продажби“.

 Първата му публична изява с „Гучи“ е дързък костюм с геометричен дизайн, облечен върху черна риза на „Ив Сен Лоран“. Алисън Джейн го намира за визуален шедьовър: „Така изглежда денди рок звездата, която обича да се завръща към 60- те и 70-те“. Ако е било проба, то реакцията на обществеността е много насърчителна. Костюмът с флорални мотиви, който носи на Американските музикални награди, е още по-дързък. Докато колегите му от бандата изглеждат мрачни в тъмните си, добре скроени костюми, Хари буквално открадва вниманието на червения килим.

Костюмът му, отново облечен върху черна риза, а този път и с черна боло вратовръзка, се превръща във всеобща тема на разговор на следващия ден, което означава, че работата е свършена. Алисън Джейн Рийд е впечатлена: „Той изглежда невероятно. Пищността и силата на цветята му отиват. Въпросът опира до артистичност, причудливост и фантазия. Останалите членове на бандата изглеждат толкова скучни в сравнение с него“. Не всички приемат външния му вид сериозно и някои намекват, че прилича на завеси или кувертюра, която можеш да вземеш от ИКЕА. По това време малцина си дават сметка, че певецът вече си има личен стилист.

Хари има някои идеи и Алесандро създава привличащия вниманието гардероб, но именно младият британски стилист Хари Ламбърт е отговорен за цялостния му „вид“ – от начина, по който носи косата си, до лъскавите черни ботуши на краката му. Без фанфари другият Хари несъмнено е най-важната фигура в трансформацията на клиента си в истинска модна икона. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Кино, театър и книги
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин