Хава Махал: Дворец като за индийска принцеса - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Хава Махал: Дворец като за индийска принцеса
Автор: Екатерина Мандова

Какво ли е да си индийска принцеса, омъжена за някой махараджа и живееща в дворец със стотиците му други жени?

Е, да свободата ти е ограничена, част си от харем и чуждо око няма право да те види, но пък живееш в един от най-красивите дворци в света и то издигнат специално за теб.

Това е и историята, която се крие зад построяването на двореца Хава Махал в град Джайпур, чието име в буквален превод от хинди означава Дворец на ветровете.

Днес дворецът се е превърнал в символ на града и образът му краси всички картички и туристически гидове, свързани с Джайпур.

Да стигнете до Хава Махал не е особено трудно, тъй като палатът се издига в самия център на града. Всеки рикшаджия бързо ще ви закара дотам, но няма да се разминете без спор за цената на услугата.

Шарените дюкяни пред входа веднага привличат вниманието, а умелите търговци, уловили любопитния ви поглед, ви подканят да си купите нещо. След като успешно преминете и това препятствие, можете вече да се насладите на спокойствието, което вътрешният двор на двореца предлага.

Другите туристи са се загубили някъде из стълбищата и покоите, а вие в унес гледате зашеметяващата архитектура, бледорозовата фасада и малките прозорчета, през които в миналото са надзъртали индийските принцеси от харема на махараджите.

Един от етажите в двореца е посветен на слънцето, което ще разгадаете от цветните стъкла по прозорците, пречупващи по специален начин слънчевата светлина.

Изкачването до покрива на Хава Махал отнема време, тъй като стълбите са доста тесни, но усилието си заслужава. Отгоре виждате живите, шумни индийски улици, които сега изглеждат толкова далече. Сега и разбирате защо наричат Джайпур „розовия град“ - та отгоре всички сгради изглеждат розови. Поглеждате и през малките шпионки, които жените от харема са използвали, да да наблюдават външния свят. Шмугвате се в тесните отделения на наблюдателниците и си представяте какъв живот са водели принцесите тук!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин