Хелзинки - преместеният град - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Хелзинки - преместеният град
Автор: Peika.bg
Хелзинки - преместеният град

Белият град на Севера, както наричат финландската столица Хелзинки, е едно доста студено, но красиво място, което си заслужава да видите.

Той е разположен на брега на Финския залив и е заобиколен от Балтийско море и над 300 скални острова. Интересно е да се отбележи, че градът е основан при устието на река Ванта Йоки през 1550 г. с указ на шведския крал Густав Васи. Оказало се обаче, че излазът към Балтийско море не бил подходящ, което не предразполагало към развиване на търговия и икономиката. Именно затова градът бива преместен на днешното си място – на големия скалист полуостров Естнес във Финския залив.

Хелзинки - преместеният град


В средата на миналия век Хелзинки често бива сравняван със Санкт Петербург, но може да се каже, че в наши дни студеният климат в двата града е тяхната най-обща черта. В недалечното минало обаче между тях имало поразителна прилика. Дори в Хелзинки били заснемани множество сцени на американски продукции, пресъздаващи обстановката в Санкт Петербург. Причината за това била, че СССР не допускал „врага“ в лицето на САЩ на територията си, дори ако ставало въпрос за заснемане на филм. Това обаче донесло на Хелзинки прозвището „европейският Холивуд“ по времето на Студената война.

Не бива да пропускаме, че идентичността между Хелзинки и Санкт Петербург се дължи както на близкото географско положение, така и на дългогодишните връзки между Русия и Финландия. Между 1809 и 1917 г. Финландия е част от Руската империя като велико херцогство. И до днес могат да бъдат видени големите луксозни къщи, в които са живели руските богати фамилии.

Хелзинки - преместеният град


Трябва да отбележим обаче, че по-голямо влияние върху външния облик на Хелзинки има Швеция, а влиянието ѝ може да се усети и до днес, дори само от факта, че двата официални езика в страната са фински и шведскиТова е така, тъй като преди да стане част от Руската империя, между 1323 и 1809 г., Финландия е част от Швеция

Въпреки че градът е на възраст повече от 500 години, по-голямата част от сградите в него са не повече от 200-годишни. Това е така, тъй като Хелзинки е опожаряван многократно почти до основи, но успява да се възстанови. Градът се превръща в привлекателна дестинация за туристи въпреки по-суровите си климатични условия.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин