Загадката на тайнствените Тихи хора от Финландия - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Загадката на тайнствените Тихи хора от Финландия
Автор: Peika.bg
Загадката на тайнствените Тихи хора от Финландия

Почти хиляда фигури стоят насред полето край магистрала 5 на 30 километра от малкия финландски град Суомусалми. Армия от силуети, които по изгрев изглеждат зловещо в своята тишина и неподвижност покрай пътя. Кои са те и откъде дойдоха?

Тези конструкции,  отдалеч наподобяващи човеци, са известни като „Тихите хора“ или „хиляйнен канса“ на фински. Те са създадени от местният артист Реийо Кела и първо са били изложени през 1988 г. на поле в Ласила, квартал на столицата Хелзинки.

По-късно са били на пазара на Сенаторския площад в Хелзинки, след това на бреговете на река Ялонуома, после в Аманасаари и накрая са намерили своето последно убежище на безлюдното поле. Торфените им глави и дървените конструкции за телата са поддържани от местния младежки уъркшоп, които сменят премените им два пъти в годината с дрехи от дарения.

Какво символизират Тихите хора, никой не знае и най-вероятно няма и да узнае, защото самият автор отказва да обясни каква е идеята зад проекта му. Според популярната версия, те символизират жертвите от Зимната война между финландците и съветската армия през 1939-1940 г. При всички положения, това особено сборище навява меланхолия и призрачност отвъд човешките разбирания.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин