Хелзинки в 30 факта - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Хелзинки в 30 факта
Автор: Елена Исаева

Столица на сауните: Финландия е известна с любовта си към сауните и Хелзинки не е изключение. В града има множество обществени и частни сауни.

Образователен център: Хелзинки е дом на няколко университета, включително Хелзинкския университет, който е един от най-старите университети във Финландия.

Хелзинки в 30 факта
Снимка: pixabay.com

Зелен град: Хелзинки е зелен град с множество паркове, включително Central Park, който е един от най-големите градски паркове в Европа.

Паметник на Сибелиус: Паметникът на Сибелиус, посветен на известния финландски композитор Жан Сибелиус, е отличително произведение на модерното изкуство, разположено в парка Сибелиус в Хелзинки.

Катедралата в Хелзинки: Емблематичната катедрала в Хелзинки, със своя неокласически дизайн и зелени куполи, е една от най-разпознаваемите забележителности на града.

Скална църква: Църквата Temppeliaukio, известна още като Скалната църква, е издълбана директно в здрава скала и е популярна атракция.

Дизайнерски квартал: Хелзинки може да се похвали с оживен дизайнерски квартал, показващ финландски дизайн и креативност в модата, мебелите и др.

Ледоразбиващ флот: Хелзинки разполага с флот от ледоразбивачи, за да запази пристанището си без лед през зимата, което позволява морският трафик да продължи.

Обществен транспорт: Хелзинки има ефективна система за обществен транспорт, включително трамваи, автобуси и метро.

Финландски национален театър: Финландският национален театър, разположен в Хелзинки, е най-старият професионален театър на финландски език в страната.

Пазарен площад: Пазарният площад в Хелзинки или Kauppatori е оживен пазар, където посетителите могат да намерят пресни продукти, занаяти и местни стоки.

Музикален център в Хелзинки: Тази модерна концертна зала е дом на Хелзинкския филхармоничен оркестър и е център за изпълнения на класическа музика.

Улица Манерхайм: Една от главните улици на града, улица Манерхайм, е кръстена на маршал Манерхайм, ключова фигура във финландската история.

Финландска национална опера: Финландската национална опера е място за опера, балет и други класически представления в Хелзинки.

Зала Finlandia: Проектирана от известния архитект Алвар Аалто, зала Finlandia е многофункционално място за концерти, конференции и изложби.

Зоопарк в Хелзинки: Разположен на остров Коркеасаари, зоопарк в Хелзинки е дом на голямо разнообразие от животни и е един от най-старите зоологически градини в света.Статуята на Тримата ковачи: Известна обществена скулптура в Хелзинки, изобразяваща трима ковачи по време на работа.

Фестивал в Хелзинки: Ежегоден фестивал на изкуствата и културата, провеждан през август, включващ музика, танци, театър и визуални изкуства.

Леден парк Хелзинки: През зимата леденият парк Хелзинки на железопътния площад предлага ледена пързалка за любителите на кънки.

Увеселителен парк Linnanmäki: Популярен увеселителен парк в Хелзинки, включващ атракциони, игри и забавления за всички възрасти.

Музей за съвременно изкуство Kiasma: Kiasma представя съвременно финландско и международно изкуство в поразителна модерна сграда.

Централна жп гара Хелзинки: Проектирана от Елиел Сааринен, тази жп гара е архитектурна забележителност и оживен транспортен център.

Ден на независимостта на Финландия: Празнуван на 6 декември, този национален празник отбелязва обявяването на независимостта на Финландия от Русия през 1917 г.

 

Биенале в Хелзинки: Международно биенале на съвременното изкуство, проведено на остров Валисари, включващо специфични за обекта инсталации и изложби.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин