Холи – индийският празник на плодородието, прошката и новото начало - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Холи – индийският празник на плодородието, прошката и новото начало
Автор: Елена Исаева

В Северна Индия в края на зимата и началото на пролетта се провежда един от най- пищните празници. Това е фестивалът на цветовете и плодородието, един от най- колоритните индуски празници, който датира още от древността. В превод името му означава „изгарям“. Намерен е каменен хадпис от 300 г.пр.н.е. в Рамгарх, където се говори за фестивал Холиктсав. Изобразени са хора, които празнуват холи.

Първоначално това е бил специален сватбен ритуал, на който на омъжващите се девойки са пожелавали щастие и благоденствие за новия дом, в който отиват. В последствие започва да се празнува плодородието и изобилието. Празникът показва равенството между хората, празнува се от всички, независимо от социалния статус в обществото и расата, към която принадлежат. На този ден хората спират враждите помежду си, подават си ръце и си засвидетелстват любов и уважение.

Холи – индийският празник на плодородието, прошката и новото начало
Снимка: pixabay.com

Легендите гласят, че доброто побеждава злото, утвърждава се вярата за преданост към боговете. Заедно хората вървят към добродетелите на честността, милосърдието и благородството. Борят се със злото и помагат на бедните.

В навечерието на празника се палят огньове, с които се унищожава лошия демон Холика, а това допринася и за реално почистване на домовете от микробите и застоялата мръсотия. Всички излизат на улицата с изрисувани лица, покриват телата си с пепел. Замерват се с цветен прах и вода. Ползват се четирите основни цвята, смятани за символични в индуизма – жълт, зелен, син и червен. Жълтият означава знание, зеленият – живот, синият – решителност, а червеният символизира любовта и плодородието.

Много важно е в тези дни да носите по – стари дрехи, защото не се знае откъде може да бъдете буквално изкъпани с някоя пъстроцветна струя вода. Пръскат се всички, стари и млади, бедни и богати, дори и шефове на високи постове може да бъдат изненадани с цветната феерия. Е, понякога се иска и позволението им. Повярвайте ми това е един от най – щурите празници, на които може да попаднете.

Холи – индийският празник на плодородието, прошката и новото начало
Снимка: pixabay.com

Има различни легенди, свързани с този завладяващ празник. Една от тях гласи, че майката на Кришна сменила синия цвят на кожата на сина си с по – светла боя, за да прилича на неговата любима.

Фестивалът Холи е толкова интересен, че в дните, в които се провежда специално се стичат стотици хиляди туристи от цял свят, за да се включат в пиршествата, да се повеселят и да се заредят с много красота, енергия и любов. В днешно време Холи е придобил широка популярност и сред други народи, вече се празнува дори в Америка и Европа.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин