Хотел или Airbnb- кое е по-евтино? - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Хотел или Airbnb- кое е по-евтино?
Автор: Peika.bg
Хотел или Airbnb- кое е по-евтино?
Снимка: Unsplash

Когато става въпрос за планиране на пътуване, един въпрос възниква отново и отново: Трябва ли да резервирам хотел или да наема квартира под наем? Има плюсове и минуси за всяка опция и вашият избор в крайна сметка зависи от вашата дестинация, размера на групата и личните приоритети. Но в края на деня вероятно се интересувате кой избор е по-изгоден.

Що се отнася до основните нощувки, наемите обикновено са по-евтини, но има изключения и много предупреждения. След като вземете предвид скритите такси, удобства, местни данъци и програми за лоялност на хотелите, финансовите везни наистина могат да се наклонят във всяка посока.

Ето някои решаващи фактори, които трябва да имате предвид, когато проучвате следващото си пътуване:

Фактори, които трябва да имате предвид, когато избирате между хотел и Airbnb

Размер на групата

Ако пътувате с голяма група, Airbnb почти винаги е по-евтиния вариант. Освен това получавате общи части като всекидневни и задни дворове, което ще направи престоя ви много по-приятен.

Соло пътуващите или двойките могат да тръгнат и в двете посоки. Airbnb обикновено осигурява самостоятелна стая за спане, но често се налага да споделяте банята и кухнята с други хора. Понякога това си заслужава, имайки предвид цената, но не винаги. 

Продължителност на престоя

Друг огромен определящ фактор, когато става въпрос за разходите, е продължителността на вашата ваканция. Ако сте отседнали в град за една нощ, резервирането на хотелска стая може да бъде по-евтиният вариант (особено ако хотелът предлага безплатен транспорт до летището). Леките неприятности при наемането на Airbnb – намиране на транспорт, смяна на ключове, пазаруване на храна и т.н. – всъщност не си заслужават за 24-часово пътуване.

За пътувания, по-дълги от няколко дни, Airbnb отново има надмощие. Трябва да плащате такси за наем независимо от продължителността на пътуването, така че такса за почистване например изглежда много по-разумна за двуседмичен престой, отколкото за престой от две нощувки. Някои домакини на Airbnb също предлагат отстъпки за дългосрочни престои - всъщност компанията насърчава това. Точната отстъпка зависи изцяло от домакина. Повечето го ограничават на около 10 до 15 процента, но можете да намерите много по-големи намаления, ако търсите задълбочено. 

Гъвкавост на тарифите

Въпреки че цените на хотелите обикновено са фиксирани, има малко място за мърдане, когато става дума за Airbnb. Тъй като можете да общувате с домакините в Airbnb, преди действително да резервирате имота, може да имате възможност да се пазарите малко.

Дестинация

Дестинацията е от значение, когато става въпрос за цената на различните варианти за настаняване. Просто разгледайте вариантите и преценете коя е по-изгодната опция за вашата дестинация.

Опции за хранене

Освен цените за нощувки, най-голямото несъответствие между разходите на Airbnb и хотела вероятно е храната. Почти всички жилища под наем в Airbnb се предлагат с кухня или кухненски бокс, което улеснява приготвянето на храна, вместо да вечеряте навън. Особено в огромни градове, това е доста полезно за бюджета. 

Удобства

Ако искате удобства, изберете хотел. Хотелите обикновено имат басейни, фитнес центрове, безплатни закуски, транспортни услуги, плюс най-свещеното от всички тези удобства: 24-часов портиер. Просто се пазете от удобствата, които не са безплатни, като паркиране от служител и телефонни разговори на дълги разстояния. И каквото и да правите, не отваряйте нищо от минибара.

Скрити такси

Обикновено в Airbnb се изписват цените за нощувките. Не са добавени всички допълнителни такси и другите изненади, които могат да вдигнат цената. Повечето домакини включват такси за почистване, местни данъци и т.н. В цените на хотелите обикновено са включени всички такси и данъци, така че цената е крайна. Вземете това предвид, когато сравнявате цените. 

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин