Идеи за вкъщи – 5 български комедии, които трябва да гледате - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Идеи за вкъщи – 5 български комедии, които трябва да гледате
Автор: Вероника Иванова
Идеи за вкъщи – 5 български комедии, които трябва да гледате

Тъй като в условията на извънредно положение разполагаме с повече време, което да прекараме вкъщи, то може би е добра идея да си припомним някои от старите български филми.

За онези, които все още не са ги гледали пък, то сега е идеалният момент да го направят. Днес решихме да ви представим няколко култови комедии от 70-те и 80-те години на миналия век, които не бива да бъдат пропускани. Ето ги и тях:

1. “Опасен чар”

Това е филм  на режисьора Иван Андонов от 1984 г., който може да бъде определен като криминална комедия. Главният герой (в ролята Тодор Колев) се препитава чрез измами, които се изразяват в омайване на наивни жени. Така той обикаля цялата страна под различни имена, като дори прави предложения за брак, а когато милицията го подгонва се обявява за умрял.

Идеи за вкъщи – 5 български комедии, които трябва да гледате

2. “С деца на море”

Този филм от 1972 г. е на режисьора Димитър Петров, а сценарият е на Братя Мормареви. Разделен е на две новели, като ще споменем сюжета на втората, която е по-популярна: Чичо Манчо (изигран от Георги Парцалев) е дошъл в Несебър на почивка с младата си любовница (като излъгал жена си, че е в командировка), но плановете му се провалят, когато се натъква на комшийското дете което го щраква с фотоапарат в компрометираща поза. Оттук нататък единственото, което вълнува чичо Манчо е как да вземе фотоапарата. За целта му се налага да угажда на всяка детска прищявка, а финалът е наистина комичен, тъй като се оказва, че фотоапаратът е без лента.

Идеи за вкъщи – 5 български комедии, които трябва да гледате

3. “Дами канят”

“Дами канят” е комедиен филм от 1980 г. на режисьора Иван Андонов. Сюжетът се върти около чаровен инструктор по шофиране (изигран от Стефан Данаилов), който след развода си се отдава на лекомислени авантюри. Въпреки че всяка от жените, с които се среща, се опитва да го впримчи здраво, той в крайна сметка успява да се измъкне от капаните им.

4. “Оркестър без име”

Тази българска комедия от 1982 г. е на режисьора Людмил Кирков, а сценарият е на Станислав Стратиев. Историята разказва за група музиканти (изиграни от Велко Кънев, Филип Трифонов, Павел Попандов и Георги Мамалев), които решават да свирят по българското черноморие и тръгват на турне. Оказва се обаче, че нещата няма да вървят по план, а успехът им не зависи само от таланта.

Идеи за вкъщи – 5 български комедии, които трябва да гледате

5. “Изпити по никое време”

“Изпити по никое време” е комедиен филм от 1974 г. на режисьора Иванка Гръбчева, по сценарий на Братя Мормареви. Историята се върти около родителските амбиции на майка, която смята, че синът ѝ Митко трябва да се научи да свири на цигулка на всяка цена, понеже има талант. Детето пък няма никакво желание да свири на цигулка и праща свой приятел на уроците. В края на годината децата изнасят концерт пред своите родители и учители. Митко естествено, се проваля, а майка му решава, че той трябва да се научи да свири на пиано, щом с цигулката не се получава.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин