Идва ли краят на света в „Науката от Света на Диска: Денят на Страшния съд“ - Кино, театър и книги - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Идва ли краят на света в „Науката от Света на Диска: Денят на Страшния съд“
Автор: Peika.bg
Идва ли краят на света в „Науката от Света на Диска: Денят на Страшния съд“

Четвъртата заключителна част от поредицата преплита квантовата механика, еволюцията, космологията и математиката с въображението на един от най-продаваните писатели в света.

От Големия взрив до динозаврите и пещерната ера през Ренесанса и еволюционната теория на Дарвин – рано или късно и този ден настъпва – Денят на Страшния съд. И вероятно никой друг освен непрежалимия сър Тери Пратчет не може да ни разкаже по по-забавен начин как Светът на Кълбото ще трябва да направи своята равносметка.

На пазара вече може да откриете последната част от поредицата „Науката oт Света на Диска“, която един от най-продаваните британски писатели пише съвместно с учените Иън Стюaрт и Джак Коен –  „Науката от Света на Диска: Денят на Страшния съд“, в която паянтовата конструкция, наречена Земя, ще трябва да извоюва своето бъдеще.

Когато един експеримент, проведен на игрището за скуош на Невидимия университет, поема в не­предвидена и неконтролируема посока и заплашва да унищожи Вселе­ната, се появява проектът „Светът на Кълбото“: магическо поле, което – парадоксално – не допуска магия в себе си.

Неговите обитатели се наричат с гордост Homo Sapiens, а магьосниците от Невидимия университет полагат не едно или две усилия да го спасят от собственото му унищожение. С тяхна помощ той може да продължи да си събира прах на ла­вицата на Ринсуинд, без никой да го закача...

Но колко дълго може да съществува свят, лишен от магия?

Идва ли краят на света в „Науката от Света на Диска: Денят на Страшния съд“

Когато поредното много голямо нещо заработва в Невидимия университет, една библиотекарка от Света на Кълбото изненадващо се телепортира в Света на Диска. Тя не е напълно неподготвена за този странен инцидент. Но да се срещне лично със самия Библиотекар, все пак за нея е доста вълнуващо.

Пристигането ѝ в Света на Диска едва  ли би могло да стане в по-подходящ момент. Защото в Анкх-Морпорк назряват безредици от религиозен характер и в центъра им е не друго, а странната, кълбовидна, лишена от магия Вселена.

Една секта поклонници на бог Ом, толкова фанатични, че дори ако самото божество слезе и им каже, че грешат, няма да се откажат от вярванията си, претендира за собственост над Света на Кълбото. Магьосниците обаче не са склонни да го дадат и лорд Ветинари е принуден да влезе в ролята на арбитър и да отсъди в този толкова необичаен съдебен процес.

А докато в Света на Диска страстите се нажежават, в Света на Кълбото Тери Пратчет, Иън Стюарт и Джак Коен сътворяват поредната плетеница от наука, философия, хумор и фантазия – финалната, четвърта част от поредицата „Науката от Света на Диска“.

Каква е истинската форма на Вселената? Колко са елементарните частици и действително ли съществуват, или само си ги представяме за по-лесно? Защо още хора вярват, че Земята е плоска? Прилича ли развитието на технологиите на еволюцията в природата? Защо светът изглежда толкова фино настроен за появата на живот? Авторите се опитват да отговорят на тези и на още много въпроси, като отново се впускат в забавно пътешествие през световете на квантовата механика, еволюцията, космологията и математиката.

Непредвидима, забавна и опасна като обелка от банан,„Науката от Света на диска: Денят на Страшния съд“ ще подхлъзне читателя в дебрите на познанието ни за Вселената и ще го направи част от шеметен въображаем свят, в който всичко е възможно. Това е достоен завършек на поредица, която обединява два различни свята – този на литературата и този на науката – за да се превърне в същинска енциклопедия на познанието за нашия собствен свят и странните му правила, оцветена с легендарното чувство за хумор на любимия на поколения сър Тери Пратчет.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Кино, театър и книги
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин