Интересни факти за Андора - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Интересни факти за Андора
Автор: Елена Исаева

Андора е една от няколкото държави джуджета в Европа. Тя се намира в Пиринеите и няма излаз на море. Може да е малка страна, но за сметка на това е много красива, живописна и има какво да се посети в нея. Тя има богата история, култура и се нарежда сред най – посещаваните държави в Европа.

Ето и някои факти за Андора, които е добре да знаете преди да поемете на пътешествие до една от най – малките страни в света:

Интересни факти за Андора
Снимка: pixabay.com

1.Андора се намира между Франция и Испания.

2.Първите сведения за Андора датират още от 803 г., но за година на основаването ѝ се счита 819 г., когато е било съставено „Писмото на свободата“, което е давало независимост на скотовъдците, които са живеели в района по долината на Валира и Ордино.

3.Андора е разположена на сравнително висока средна надморска височина в източните части на Пиренеите и е заградена от труднодостъпни върхове. На територията на страната се извисяват над 20 върха с височина от 1800 до 2946 метра. Между тях е долината на красивата река Валира. Най-високият връх в Андора е Кома Педроса с височина от 2946 метра над морското равнище.

4.Въпреки малката си територия Андора се дели на 7 общини.

5.Андора се смята за безопасна страна и в нея дори няма затвори.

6.Няма даже адвокати, защото те са смятани за нечестни хора и лъжци.

7.Националният футболен отбор е доста колоритен и включва застрахователен агент, собственик на строителна фирма, служител в жилищните и комуналните услуги и представители на други неспортни професии. Отборът проведе първия мач през 1996 г. с естонския национален отбор, като загуби с 1:6.

8.Конституцията на страната е била приета едва през 1993 г.

9.Странно, но факт – в Андора няма нито летище, нито влакове.

10.Андора е чудесна за ски, СПА туризъм и летни екскурзии.

Интересни факти за Андора
Снимка: pixabay.com

11.Андора е 17-тата най – малка страна в света.

12.Оказва се, че в Андора има голям брой безмитни магазини.

13.Основните приоди на страната са от туризъм, като близо 11 милиона туристи я посещават всяка година.

14.Андора обявява своята независимост през 1278 г.

15.В Андора има само 7 града, но територията ѝ е толкова малка, че на практика те са сляти и понякога е трудно да се каже къде започвка един и къде свършва друг. Колко забавно, нали? Може да закусвате в един град, да обядвате в друг, а да вечеряте и спите в трети и всичко това за един ден.

Андора е една наистина много красива, малка страна, в която може да се насладите на спокойна почивка, съчетата със ски, СПА или някоя екскурзийка. Тук е добре да си наемете автомобил, защото страната е малка и по този начин ще може да разгледате максимално от нея, а определено има какво. Ако планирате почивка или екскурзия във Франция или Испания, близо до Андора, то непременно я посетете поне за ден, два, не само че няма да съжалявате, но и ще се влюбите в това малко парче земя, сгушено между два гиганта.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин