Интересни факти за Де Фанс, които може би не знаехте - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Интересни факти за Де Фанс, които може би не знаехте
Автор: Елена Исаева
Интересни факти за Де Фанс, които може би не знаехте
Снимка: pixabay.com

La Défense е най-големият специално построен бизнес район в Европа, обхващащ площ от 1500 хектара (3706 акра).

Намира се в департамент Hauts-de-Seine, точно на запад от границите на Париж.

Кварталът е кръстен на емблематичната статуя „La Défense de Paris“, която отбелязва френската съпротива по време на Френско-пруската война.

Развитието на La Défense започва в края на 50-те години на миналия век като част от следвоенен проект за градско обновяване, насочен към модернизиране на Париж и облекчаване на задръстванията в центъра на града.

Кварталът се характеризира със своите модерни небостъргачи, широки булеварди и удобни за пешеходци площади.

La Défense е дом на централите на множество мултинационални корпорации, включително TotalEnergies, Société Générale и EDF.

Районът служи като основен финансов и търговски център с над 3,5 милиона квадратни метра офис площи и търговски обекти.

La Défense е свързан с центъра на Париж чрез парижкото метро, като Grande Arche de la Défense служи като важен транспортен център.

Grande Arche de la Défense, завършена през 1989 г., е модерна интерпретация на Триумфалната арка и служи като символична врата към Париж.

Районът е известен със своите културни забележителности, включително CNIT (Център за нови индустрии и технологии), най-големият конгресен център във Франция.

La Défense също е дом на Théâtre des Champs-Élysées, известно място за сценични изкуства, проектирано от архитекта Auguste Perret.

Областта е домакин на множество събития и фестивали през цялата година, включително художествени изложби, концерти и представления на открито.

La Défense е център за съвременно изкуство с няколко обществени арт инсталации, разпръснати из целия квартал, включително скулптури, стенописи и фонтани.

Esplanade de la Défense, огромен пешеходен площад в сърцето на квартала, е осеян с магазини, кафенета и ресторанти, което го прави популярна дестинация както за местните жители, така и за туристите.

La Défense предлага зашеметяваща гледка към силуета на Париж с емблематични забележителности като Айфеловата кула и Триумфалната арка, видими от много гледни точки.

Районът е известен с иновативното си градско планиране и инициативи за устойчиво развитие, включително зелени площи, велосипедни алеи и енергийно ефективни сгради.

La Défense е дом на разнообразно население от работници, жители и посетители, създавайки жизнена и космополитна атмосфера.

Районът има богата история, датираща от древни времена, когато е бил известен като „Grande Jatte“ и е служил като ловно поле на френските крале.

Интересни факти за Де Фанс, които може би не знаехте
Снимка: pixabay.com

La Défense играе важна роля във Френската революция, служейки като военна крепост и място на политически катаклизми.

Кварталът претърпя значително презастрояване през 20-и век, като много исторически сгради бяха разрушени, за да направят място за модерна инфраструктура и небостъргачи.

La Défense е кръстен на емблематичната статуя „La Défense de Paris“, която отбелязва френската съпротива по време на френско-пруската война.

Кварталът е дом на най-големия подземен търговски център в света Les Quatre Temps, който разполага с над 250 магазина, ресторанта и места за развлечение.

Интересни факти за Де Фанс, които може би не знаехте
Снимка: pixabay.com

La Défense е основен транспортен център с няколко линии на метрото, трамваи и автобусни линии, свързващи го с центъра на Париж и околните предградия.

Кварталът е известен с поразителната си архитектура със сгради, проектирани от известни архитекти като Жан Нувел, Норман Фостър и Кристиан дьо Портзампарк.

La Défense е символ на икономическата жизненост и предприемаческия дух на Франция, привличайки бизнеси и инвеститори от цял свят.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин