Интересни факти за Намибия - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Интересни факти за Намибия
Автор: Елена Исаева

Република Намибия се намира в Южна Африка, на брега на Атлантическия океан. Страната е заселена от древни времена, от племената на бушмените. През 1878 г. Намибия става британска колония, а по-късно и германска. Страната получава своята независимост на 21 март 1990 г.

 

В Намибия се намира най-старата пустиня в света – Крайбрежната пустиня, която е на повече от 55 милиона години и е дълга над 2000 км. В намибийските крайбрежни пустини се намират най-големите залежи на диаманти в света, което е предпоставка и за най-голямото производство на диаманти в световен мащаб.

Интересни факти за Намибия
Снимка: pixabay.com

 

В пустинята Калахари са разпространени повече от 5000 вида растения, като голяма част от тях са ендемични. В Намибия се намират и най-високите пясъчни дюни в света. Най-високата дюна достига до височина повече от 380 метра. В страната се намира и вторият най-голям каньон в света – Фиш Ривър, който също е и най-старият в света – на повече от 500 милиона години. Намира се в близост до границата на страната с Република Южна Африка. Гледките на пустинята са необятни и зашеметяващи.

В Намибия в древните праисториччески времена е паднал метеоритен дъжд, който е покрил район от 200 квадратни километра. Останки от него днес могат да се видят в музей в столицата Виндхук.

Тук, на територията на Намибия са открити и най-старите скални рисунки в света, които датират от повече от 6000 години. Те могат да се видят в планината Брандберг или наречена още Горящата планина, която е най-високата в страната. Имено тук се намира и известната скална рисунка „Бяла дама“.

Интересни факти за Намибия
Снимка: pixabay.com

 

Елате през пролетта по поречието на Оранжева река, когато ще можете да се насладите на униклано красивите диви цветя. Оранжева река извира от планините в Лесото и е най-дългата река за Южна Африка и една от най-дългите в света. Гледките край реката са абсолютна противоположност на пейзажа на пустинята. Може да наемете кану и да поплавате с него по реката, за да се запознаете с редките и ункални растителни видове.

В района на Шпицкопе, където има огромни находижа на минерални камъни, можете да разгледате високите 700 – метрови гранатни кули, които се извисяват като стражи над пустинята.

Не пропускайте да посетите и национален парк Етоша, където ще имате възможност да се включите в невероятно сафари изживяване. Също така ще можете да наблюдавате как животните пият вода от многобройните езера на парка.

Посетете и столицата Виндхук, която се намира в планините Хомас – Хохланд. Посетете замъците, построени в началото на XX век, където се намират най-скъпите хотели „Шверинсбург“ и „Сандербург“, много кафенета, модни бутици, луксозни ресторанти и дискотеки.

Изключително интересен е и Националният музей, в който са съхранени повече от 2 милиона предмети и артефакти, разказващи за древната история и култура, и уникалната природа на страната. В него има специализирана колекция от експонати по естествена история, от която ще научите много за животинските видове в Африка. Има зала с препарирани животни, в която могат да се видят абсолютно всички животински обитатели в страната. Също така има атрактивна колекция от отровни змии, които са отделени в специален змийски парк.

Националната галерия на изкуствата също не е за пренебрегване.

Намибия е много красива и атрактивна древна страна. Освен изключителните природни богатства, които се намират на територията и, Намибия може да се похвали и с изключителен интерес от страна на туристите като курортно – туристическа дестинация. Страната разполага с уникални девствени плажове с фин червен пясък.

Ако всичко това ви харесва, не се колебайте, стягайте куфарите за следващата по-дълга ваканция.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин