Интересни факти за Света София в Истанбул, Турция - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Интересни факти за Света София в Истанбул, Турция
Автор: Peika.bg
Интересни факти за Света София в Истанбул, Турция
Снимка: pixabay

Над 1,5 милиона души се стичат в Света София в Истанбул, което я прави втората най-посещавана забележителност в Турция. Това е и един от най-великите примери за византийска архитектура в света, със своите изобилни мозайки, бронзови врати, мраморни подове и впечатляващи каменни инкрустации.

Стоялa е повече от 1500 години, така че ще бъдете прави да мислите, че има няколко истории за разказване. Любопитни ли сте за тази древна гледка?

Ето шепа интересни факти за Света София, които може би не сте чували досега.

Ако планирате пътуване до Света София в Истанбул, Турция, или просто сте заинтригувани за страната, ето 7 интересни факта:

1. Света София започва живота си като църква

Света София започва живота си като църква, вероятно поръчана от Константин I през 325 г. върху основите на езически храм. Неговият син, Констанций II, освещава църквата през 306 г. Тази оригинална дървена конструкция изгаря по време на бунтове през 404 г. сл. н. е. Констанс I възстановява и разширява сградата, а Теодосий II открива църквата през 415 г. Въпреки това живота й не продължава много дълго – пожари по време на въстанието през 532 г. изгарят втората Света София. Никой обаче не иска да се откаже от църквата. Няколко седмици след като е изгоряла, Юстиниан I открива трета, напълно нова базилика. Трябвало да бъде по-голяма и по-величествена от всичко, виждано досега. Двама архитекти работили по конструкцията и в крайна сметка били необходими само шест години, за да бъде завършена. Земетресение причинило известни щети, но в по-голямата си част структурата, която виждате днес, е същата. Света София остава църква повече от 1000 години.

2. След това става джамия за 500 години

Интересни факти за Света София в Истанбул, Турция
Снимка: pixabay

След векове на обсади, набези и кръстоносни походи, Константинопол пада под властта на Османската империя през 1453 г. Султан Мурад II преименува града на Истанбул и разрешава плячкосването на църквата. По това време църквата е в окаяно състояние, с падащи врати от пантите и счупени прозорци. Неговият наследник Мехмед II реставрира сградата и я превръща в джамия. Той присъства на първата петъчна молитва тук през юни 1453 г. и сградата се превръща в първата императорска джамия в Истанбул. Мехмед II добавя елементи като дървеното минаре, големият полилей, михраб и минбарски амвон. Света София остава джамия в продължение на 500 години, до 1934 г.

3. И тогава се превръща в музей

Първият турски президент и основател на съвременна Турция, Мустафа Кемал Ататюрк, секуларизира Света София и я превръща в музей. В продължение на десетилетия властите забраняват поклонението там. След това, през 1991 г., турското правителство отделя малък павилион в музея за стая за молитви. През 2013 г. те отново въвеждат призива за молитва от минарето на музея. През 2007 г. гръцко-американският политик Крис Спиру стартира Free Agia Sophia Council of America, базирана в САЩ организация, която подкрепя възстановяването на сградата до първоначалната й функция като християнска църква. През следващото десетилетие се появат няколко кампании, призоваващи тя отново да стане джамия. През 2016 г. Света София е домакин на първите мюсюлмански молитви от над 85 години. След години на кампании и спорове президентът Реджеп Ердоган превръща сградата обратно в джамия.

Интересни факти за Света София в Истанбул, Турция
Снимка: pixabay

4. Света София не винаги е било името на обекта

Този факт е по-малко изненадващ, след като сте чули историята на Света София. Комплексът първо е известен като „Великата църква“ поради големия си размер. Втората църква, построена през пети век, преименувана като Света София, което означава „Света мъдрост“ на гръцки. След османското завоевание се превръща в Аясофия. Днес тя е известна още като Ayasofya Müzesi или Голямата джамия Света София.

5. Хората вярват, че има лечебна сила

Една от впечатляващите 107 колони на Света София е известна като „колоната на желанията“ или „плачещата колона“. Колоната, която стои в северозападната част на комплекса, е частично покрита с бронз и влажна на допир. В средата има едно цяло, за което се казва, че има благословията на Свети Григорий. Вярва се, че колоната се разплаква, когато я докоснеш и има свръх естествени сили.

Интересни факти за Света София в Истанбул, Турция
Снимка: pixabay

6. Построена е от едно от Седемте древни чудеса на света

За да укрепят Света София, строителите са използвали колони от храма на Артемида в Ефес, едно от седемте чудеса на древния свят. Древният храм е бил възстановен два пъти и разрушен през 401 г. сл. Хр. Днес са останали само основите. Те извличат и други материали от цялата Византийска империя, като зелен мрамор от Тесалия и жълт камък от Сирия.

7. Това е архитектурно чудо

Света София е построена, за да впечатли – и много неовизантийски и османски джамии, построени след това, са били моделирани по нея. Самият размер, разкошният интериор и сложните стени, облицовани с мозайка, спират дъха, но куполът наистина открадва шоуто. Извисяващ се на 55,6 метра височина и широк 31,24 метра, поредица от малки куполи, аркади и арки поддържат огромната тежест. Това обаче не е оригиналът, през 558 г. от н.е. оригиналният купол се срутва след земетресение. Оттогава куполът е вдъхновил множество сгради, включително Синята джамия и двореца Топкапъ. Когато византийската църква е била построена, тя е била украсена с хиляди мозайки и фрески, изобразяващи библейски сцени и византийски императори. Османското завоевание донесе със себе си дълъг период на иконоборство, което означава „разбиване на изображения“, забраняващо използването на религиозни изображения. Османците са унищожили много от изображенията, но са варосали и измазали някои от тях. Едва през 1930 г., когато започват разкопките, древните изображения и стенописи се появяват отново.

Интересни факти за Света София в Истанбул, Турция
Снимка: pixabay

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин