Интересни факти за Замбия - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Интересни факти за Замбия
Автор: Елена Исаева

Замбия е интересна държава в Южна Африка, която от всички страни е заобиколена само от суша. Граничи с Демократична република Конго на север, Танзания на североизток, Малави на изток, Мозамбик, Зимбабве, Ботсвана и Намибия на юг и Ангола на запад.

В миналото страната се е казвала Северна Родезия, но по-късно е преименувана на името на река Замбези.

Интересни факти за Замбия
Снимка: pixabay.com

Замбия не е много популярна туристическа дестинация, но пък е интересно да се научи нещо повече и за нея.

Ето и някои любопитни факти за тази африканска държава, които може би не знаете:

1.Страната има доста интересен релеф. Тя се състои предимно от високи плата, хълмове и планини.

2.През Замбия преминават три много важни реки. Това са Кафуе, Луангуа и река Замбези. Последната определя границата с Намибия и цялата граница със Зимбабве. Река Кафуе и река Луангуа са основни притоци на Замбези, която се влива в Индийския океан.

3.На река Замбези се намира известният и невероятно красив водопад Виктория. Тази природна забележителност се намира между африканските държави Замбия и Зимбабве. Водопадът се смята за една от най-големите географски забележителности на Африка. Няма открити записки за откриването на водопада нито по времето на арабските търговци през Х век, нито по времето на португалските изследователи шест века по-късно. Поради тази причина водопадът е смятан за „открит“ от шотландския мисионер Дейвид Ливингстън, който, търсейки търговски път към източноафриканския бряг, видял водопада на 16 ноември 1855 г. и го нарекъл Виктория в чест на английската кралица.

Интересни факти за Замбия
Снимка: pixabay.com

4.От 17 до 19 век на територията на Замбия възникват първите държавни образувания Баротсе и Лунда. През 18 век на територията на днешна Замбия проникват португалците.

5. На 24 октомври 1964 Северна Родезия е обявена за независима република Замбия в състава на Общността на нациите, с президент – К. Каунда, който установява еднопартийно управление.

6. Възможностите за образование в Замбия извън висшите училища са много ограничени. Съществуват няколко училища, предлагащи високо образование, но много замбийци не могат да си позволят таксите. Университетът в Замбия е първата институция в Замбия предлагаща висше образование.

7.Конституцията на Замбия я определя като християнска държава, но съществуват и други религии. Традиционните вярвания се смесват много лесно с християнството в синкретичните църкви на държавата. Ислямът също има голямо присъствие, особено в градска среда.

8.Културата на Замбия е основно местна с влияние от Европа. Преди основаването на днешна Замбия, местните хора са живели в отделни племена, всяко със своите особености. Един от ефектите на колониалната епоха е нарастването на урбанизацията. Различните етнически групи започват да живеят съвместно в градовете, като се влияят както по между си, така и от европейската култура.

9.Традиционната култура може да се види на пъстрите ежегодни замбийски традиционни церемонии.

10.Страната е богата на полезни изкопаеми - мед, цинк, кобалт, кадмий, манган и въглища. Добивът на мед заема водещо място в промишлеността.

11.Една от перлите на страната е Националният парк Kafue. Той е един от най-големите паркове в света. Посетителите могат да се насладят на богатството на животинския свят – лъвове, гепарди, слонове, зебри и много други диви животни живетя в естествената им среда, която им осигурява този парк.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин