Интересни факти за планината Огражден - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Интересни факти за планината Огражден
Автор: Елена Исаева

България е красива страна с малка територия, но богата на природни дадености. На тази малка площ има планини, всяка от тях с различен релеф, с различна флора и фауна. Някои от планините, страната ни поделя със съседните страни. Една от тези планини е Огражден, която се разпростира на територията на България и на Република Северна Македония, като може да се каже, че е поделена по равно за двете държави.

 

Десетилетия наред тази планина е била гранична зона, което я прави недостъпна за онова време. Благодарение на това в този регион са се запазили автентичните каменни къщи и стари църкви. Днес, когато мястото е достъпно, всеки, който желае може да се потопи в древната история и да усети духа на отминалите времена.

Интересни факти за планината Огражден
Снимка: wikipedia.org

Най-високият връх на планината се намира на македонска територия – Огражденец, висок е 1744 м., а българският му подгласник е връх Билска чука и е точно със 100 метра по-нисък от него. Българският първенец е куполовиден връх със заоблени склонове, залесени с букови масиви. Той е лесно достъпен, като изходна точка за изкачването му са селата Гега, Струмешница, Първомай и Кърналово. Само на 2 км от с. Гега се намира манастира „Св. Георги“, по – известен като Чуриловски или Геговски манастир, наречен още и „Манастира с дяволите“. Името, свързано с дяволите идва от нарисуваните картини по стените, изразяващи редица случаи на грехопадение и нарушение на 10- те божии заповеди. На един от стенописте ще откриете млада жена, която се оглежда в огледало, подавано и от дявола. Стенописите са доста интересни и са нарисувани от неизвестен автор.

За манастира за съжаление няма много сведения. Има предположения, че строителството му е започнало през 1848 г., на мястото на стар православен храм. В манастира е открито и килийно училище, където децата са се учили на четмо и писмо.

Огражден е част от познатата у нас Осогово – Беласишка планинска група. На север е отделена от Малешевска планина чрез долината на река Лебница. На запад пък река Турия (ляв приток на река Струмешница), я отделя от Драголевска планина.

На територията на планинате се срещат около 16 вида дребни бозайници, като по – рядко срещаните скална мишка, малка кафявозъбка, белокоремна белозъбка, горски сънливец и други.

В планината разходките са приятни. Има няколко туристически маршрута:

1.Първият е с преход от около 5 часа. Преминава се през селата Чурилово и Кукуряхцево, втъх Голяк, като се достига до връх Билска чука. Той е и най-дългият. Маршрутът е лек, независимо от дългото трасе – върви се 14 км на посока, с денивелация от 1000 м. Върви се основно по черни пътища, като на места се преминава през гора. Ако решите да тръгнете по него, внимавайте, защото в района се навъртат вълци.

2.Вторият маршрут е около 4 часа преход. Върви се през с. Долна Рибница до връх Маркови кладенци ( 1532 м.). Североизточно от връх Маркови кладенци е построена почивна база в красивата местност Махмутица.

3.Третият маршрут е най-кратък – изминава се за около 3 часа и преминава през върховете Голяк Билска чука и отново до връх Маркови кладенци.

Ако сте планинари по душа и сърце, както и любители на автентичното и добре съхранено историческо минало, то планината Огражден е вашата дестинация.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин