Странджа – любопитни факти за една мистична планина - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Странджа – любопитни факти за една мистична планина
Автор: Елена Исаева

Странджа планина като, че ли не е чак толкова популярна дестинация като останалите планини по нашата територия, но за сметка на това е много красива, дива и дори може да се каже мистична. Може би нейният чар е точно в това, че малко хора я посещават или пък, защото винаги е била забулена в мистерии, факт обаче е, че е уникално красива и спокойна и ще влезе под кожата ви още от първи досега.

Тук може да посетите град Малко Търново, село Бръшлян, Петрова нива, водопад Докузак, Мишкова нива и още много други интересни места. Ето и няколко любопитни факта за Странджа планина:

Странджа – любопитни факти за една мистична планина
Снимка: Елена Исаева

1.Знаете ли, че град Малко Търново се освобождава от турско робство едва през 1913 г.?

Странджа – любопитни факти за една мистична планина
Снимка: Елена Исаева

2.В Странджа има едно красиво, малко селце, което се казва Бръшлян. В него има килийно училище, което е единственото в България, в което се е пишело освен на дъски с пясък и на дъски с нагрят восък.

Странджа – любопитни факти за една мистична планина
Снимка: Елена Исаева

3.Най – големият водопад в природен парк Странджа е Докузак.

4.Странджа е ниска планина, като най – високият ѝ връх на наша територия е Градище със своите 709.6 метра надморска височина. А най – високият връх в самата планина е на турска земя – Голяма Магиада висок едва 1031 метра над морското ниво.

5.Странджа планина е богата на медни находища в района на селата Зидарово, Граматиково и Росен.

6.Странджа планина е най – слабо населената област в България, едва 10 души на квадратен метър.

7. На територията на природен парк Странджа има няколко резервата. Това са Силкосия, Средока, Витаново, Узунбуджак и Тисовица.

8.Около 80 % от територията на Странджа планина е заета от гори.

9. На територията на планината има повече от 100 пещери.

10. Символът на Странджа е прочутата зеленика.

11.В Странджа се намира село Българи, в която всяка година по случай 21 май – празникът на Св. Св. Константин и Елена се провеждат нестинарски танци. Това е едно от петте нестинарски села в този район. Тук традицията, която е под егидата на ЮНЕСКО е още жива.

12.Една трета от територията на Странджа планина е на наша територия. Останалата част се намира в Турция.

Странджа – любопитни факти за една мистична планина
Снимка: Елена Исаева

Странджа е наистина една красива, дива и девствена планина, която е доста по – различна от останалите български планини, но по нищо не им отстъпва. Може да я посетите, като съчетаете това с морска почивка наппример на Синеморец, така спокойствието ви ще продължи и ще може да се насладите на още едно приказно място. Точно тук една от странджанските реки – Велека се влива в Черно море и образува един от най – красивите плажове на българското черноморие.

В Странджа не липсват и някои мистерии като например Мишкова нива и предполагаемата гробница на една египетска богиня на име Бастет, около която витаят някои тайни и легенди.

Ако още не сте били в този район на България, планирайте екскурзия или почивка още сега и се насладете на поредното уникално кътче от нашата земя. Тук най – красиво за посещение е през пролетта, късното лято и есента, за да се насладите на една цветна феерия по дървета и храсти.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин