Малко Търново - идеи за разходка сред странджанската мистика - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Малко Търново - идеи за разходка сред странджанската мистика
Автор: Peika.bg

Тайнствена, непристъпна, непозната - Странджа планина все още е истинска енигма за пътешественика!

Древна земя, приютявала различни народи, всеки от които оставил част от своята култура, вярвания и магия. Светилища, мегалити, резервати и още тайни само в радиус от 50 км около Малко Търново.

Всеки, който я е посетил разказва, че планината е като жива и непрекъснато се променя. Тя приласкава, приютява, а дали ще откриете тайните й, зависи от това как и колко на дълбоко търсите...

Куполна гробница Пропада 

Разстояние от Малко Търново: 2,5 км

Тя е истински образец на тракийската култова архитектура. Намира се на върха на невисок хълм, даващ началото на некропол от 40 могили. Тя е с вероятна датировка 5 – 3 век пр. Хр. Стените са облицовани с каменни плочи, които са използвани и за покритието на съоръженията.

*

Мишкова нива

Разстояние от Малко Търново: 3,5 км

Мишкова нива е най-древното светилище на траките в Странджа. Според учени датира от 5-3 век пр. Хр. и първоначално е бил долмен, а по-късно се е променил в светилище-гробница на Бога Слънце. Камъните са подредени в три кръга, които за древните траки са били символ на вечността и кръговрата на живота. Диаметърът на най-външния кръг е 25 м, а на най-вътрешния - 4 м. Жертвеникът в светилището е добре запазен и до днес.

*

Водопад Докузак

Разстояние от Малко Търново: 10 км

Той е леснодостъпен, като преходът е подходящ и за деца. В района има изграден туристически заслон с камина и дървени маси. Мястото е добро за пикник и разходка. Името на водопада, означава 9 извора. Идва от едноименната река, на която е разположен, която води началото си от 9 карстови извора.

*

Тракийско светилище Камъка

Разстояние от Малко Търново: 10 км

Разположено е в местността Каменска бърчина. В древността каменните образувания за използвани за светилище. Върху самите скали, на много светло и високо място, са издълбани т.нар. "слънчеви кръгове", свързани с култа към слънцето и бог Аполон. Мястото впечатлява и с откриващата се гледка и интересните форми на околните скали.

*

Архитектурен резерват село Бръшлян

Разстояние от Малко Търново: 14 км

В село Бръшлян има 76 къщи , които са паметници на културата, а 7 от къщите са на над 200 години. В селото може да посетите църквата Свети Димитър, Килийното училище, Балювата къща, Селскостопански музей на традиционното земеделие, Етнографската къща-музей, параклисите Свети Пантелеймон, Света Петка и Света Марина. Изградени са кътове за отдих в местностите Борилото, Двата вриса, Света Петка, Свети Пантелеймон и Кубареловата воденица.

*

Екомаршрут Пътят на ясния месец

Разстояние от Малко Търново: 15 км

Екомаршрутът свързва селата Бръшлян и Стоилово. Дължината му е 11 км, а преходът е предимно лесен до средно труден. Преминалите по нея ще могат да се насладят на невероятната красота на природен парк Странджа. Екопътеката върви по пътя, по който са преминали странджанските войводи, участвали в Илинденско - Преображенското въстание, а името и идва от химна на Странджа - Ясен месец веч изгрява.

*

Голяма Аязма

Разстояние от Малко Търново: 30 км

Местността Голямата Аязма се намира във Влахов дол, на един от притоците на река Велека, близо до Кости. Тя представлява свещено място за нестинарите. Към нея населението от петте нестинарски села в Странджа - Кости, Кондолово, Българи, Граматиково и Сливарево се отправя с тържествено шествие.

*

Местност Петрова нива 

Разстояние от Малко Търново: 32 км

На Преображение, 11-13 юни 1903 г., 47 делегати на конгреса на Вътрешната революционна организация на българите от Тракия се събират на това място и взимат исторически важното решение да подкрепят избухналото по-рано в Македония Илинденско въстание. Зле въоръжените патриоти се сражават с 40-хилядна редовна турска армия и башибозушки орди в продължение на 26 дни. Въстанието бива потушено с нечувана дотогава жестокост. В тяхна чест е издигнат паметник, а през 2003 г. В построена и църквата Света Петка.

*

Резерват Силкосия 

Разстояние от Малко Търново: 40 км

Резерватът се намира в Природен парк Странджа, между селата Българи и Кости. Въпреки малката си площ предлага голямо разнообразие от растения, животни и птици. На територията на парка са установени над 200 вида висши растения. Обитаван е предимно от влечуги. В резервата може да видите: дива котка, вълк, белка, кълвачи, славей, кос, сойка. 

*

Защитена местност Марина река 

Разстояние от Малко Търново: 44 км

Разположена е около едноименната река. До нея води интересна еко-пътека "Марина река - Живият музей на терциерна Европа", чието начало е съвсем близо до пътя Царево - Малко Търново. Продължителността на маршрута е около 50 мин. в едната посока. Днес тя е най-посещаваната при специализирани ботанически турове в Странджа, тъй като в рамките на около 30 мин. могат да се опознаят всички емблематични видове от колхидксата терциерна флора.

*

За още интересни маршрути, полезна информация и наемане на водач се свържете с Туристически информационен център Малко Търново.



*
Къде да отседнем?

Мотел Козият рог се намира на върха на хълма край град Малко Търново. Разполага с леглова база от 120 места. Обвит в прегръдката на мистичната Странджа планина, скътала в себе си неразгадани находки, легенди за войводи и чудесни природни забележителности в прохладните дъбови и букови гори.

Малко Търново - идеи за разходка сред странджанската мистика
 
Малко Търново - идеи за разходка сред странджанската мистика


Мотел Козият рог предлага на своите гости 57 двойни стаи и 3 апартамента; просторен ресторант за 200 човека; кафе-бар; 2 конферентни зали; безплатен безжичен интернет; кабелна телевизия; лоби бар към рецепцията на хотела. Предлага сезонен открит басейн и фитнес център.
Малко Търново - идеи за разходка сред странджанската мистика


Всяка стая е оборудвана с климатик, телевизор, мини-бар и самостоятелен санитарен възел. В някои стаи има кът за сядане за отдих след активен ден.
Малко Търново - идеи за разходка сред странджанската мистика
 
Малко Търново - идеи за разходка сред странджанската мистика


В ресторанта на мотела се предлагат вкусни ястия от традиционната българска кухня, както и местни странджански специалитети.

Малко Търново - идеи за разходка сред странджанската мистика
 
Малко Търново - идеи за разходка сред странджанската мистика


В мотел Козият рог ще откриете своето място за пълноценен отдих по всяко време на годината и ще имате възможност да се запознаете с богатото историческо наследство на Малко Търново. Мотелът се намира в близост до Мишкова нива, гробницата Пропада и гробницата на египетската богиня – жената-котка Бастет, както и множеството параклиси, пръснати из сенчестите гори на Странджа планина.

Малко Търново - идеи за разходка сред странджанската мистика
 
Малко Търново - идеи за разходка сред странджанската мистика


Мотел Козият рог е подходящо място за ваканция, провеждане на Горско училище или семейни почивка сред чистия планински въздух на Странджа планина. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин