Село Долене, спокойствие в полите на Огражден - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Село Долене, спокойствие в полите на Огражден
Автор: Елена Исаева

България има прекрасна природа, на която освен ние българите, се възхищават и чужденци. Няма и как да бъде друго. Веднъж видял нашата природа, човек не остава безразличен към нея. Имаме прекрасни планини, интересни скални феномени и пещери, красиви водопади, езера, реки и какво ли още не. Всяко кътче от България носи в себе си прелест, свежест, цветни феерии според сезона и много спокойствие. В планините човек понякога открива себе си, почива си или просто се наслаждава на приказни планински гледки, които не могат да се видят никъде другаде по света.

Ако искате да съчетаете планинска почивка с разходка, преход или пикник на открито, мястото което ще ви предложа определено е за вас и няма да съжалявате, ако го изберете за следващата си семейна почивка.

Село Долене, спокойствие в полите на Огражден
Снимка: wikipedia.org

Огражден е една красива планина, но за съжаление малко известна, тъй като е гранична и по нейното било минава границата ни със Северна Македония. Може би точно това я е запазило толкова дива и непристъпна. Все пак има места, на които може да отидете в нея и да се насладите на огражденската природа и спокойствие.

Едно такова място, което определено е подходящо за почивка и селски туризъм е село Долене. То се намира в полита на Огражден, така да се каже и е наистина едно малко китно селце, в което ще усетите спокойствие и силна връзка с природата.

Село Долене, спокойствие в полите на Огражден
Снимка: wikipedia.org

В селото може да видите добре запазени автентични каменни къщи, които много напомнят на тези в Лещен. Селото не е много посещавано, но пък това е добре, ако желаете да се насладите на един спокоен уикенд далече от шумната тълпа на големия град.

Това някога забравено село, днес се радва на прекрасна зеленина, рози, хризантеми и куп други цветя. Дори може да се кжае, че прилича на малка ботаническа градина. Заслугата за всичко това е на местен предприемач, който държи семеен хотел в центъра на селото, където може да нощувате, ако решите да си направите една истинска планинска почивка.

Огражден е приятна и не толкова висока планина за разходки. Тя е поделена почти по равно между България и Северна Македония. Най-високият връх в нея също се казва Огражденеци е висок 1747.6 метра над морското ниво. Той се намира на македонска територия. Най-високият на наша територия е връх Билска чука, който е висок 1643.6 метра над морското ниво.

Село Долене, спокойствие в полите на Огражден
Снимка: wikipedia.org

Село Долене се намира съвсем близко до Петрич, само на около 22 километра разстояние. В района освен Долене и Петрич, може да разгледате Чуриловския манастир, Ключките водопади, Самуиловата крепост и други интересни места. Ключките водопади се намират в Беласица, която е богата на подобни природни забележителности. До тях се стига през село Ключ, което е на около 19 – 20 километра от Петрич и доста близо до село Долене, което ги прави чудесни за разходка, ако сте в района.

На табелата на самия вход на селото пише, че то е основано през 1570 г., което го прави наистина много старо и интересно. Мястото е много красиво и зареждащо. Определено ще свалите някой товар от плещите си, докато сте там.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин