Интересни места, които можете да посетите в Херат - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Интересни места, които можете да посетите в Херат
Автор: Елена Исаева

Херат се намира в Западен Афганистан, провинция Херат, на 925 м. надморска височина. Предполага се, че е възникнал от V век пр. н. е., през 1863 г. е присъединен към Афганистан. Някога Херодот го е наричал „ Житницата на Централна Азия “. Днес в района е развито лозарството.

Херат е запазил своята архитектура, от времето, когато е бил важен град по Пътя на коприната, като междувременно е минавал от едно управление в друго, но винаги е запазвал ролята си на важен културен, образователен и търговски център.

Интересни места, които можете да посетите в Херат
Снимка: pixabay.com

Добре запазени са градските стени и цитаделата, които са XIII век, както и 800 – годишната джамияМасджиди Джами “ ( петъчната джамия ), която е и един от най – ценните архитектурни паметници на Афганистан. От 1943 г. и до момента, постоянно се реставрира, укрепва и поддържа от изкусни майстори реставратори. Това са и най – внушителните сгради, издигайки се величествено над града.

Друго интересно място, което привлича вниманието на туристите е паметникът – мемориал на Абдула Ансари, койот се издига на хълм, на около 5 км. от града.

Също така може да се разгледа и изваяната от син мрамор гробница. Поддържа се от суфистки дервиши – това са монасите, които живеят там.

Не пропускайте да посетите и молитвения център с джамия и мавзолей Гохар Шад Мусала, които датират от XV век. В наши дни са останали много малко, по – скоро отделни части. Около мястото с останките са засадени 9000 дръвчета, така районът се е превърнал в приятна място за разходка сред дрвени руини и красива градина.

Друга древна сграда, от която има частични останки е Намакданския павилион – това е оградна стена, датираща от XVII век, от която се откриват великолепни гледки към града.

Интересно съоръжение е построената вятърна мелница, намираща се край гробницата на Джами.

В града има още много красиви джамии, с богата история, зелени паркове с цветни градини. Разходете се сред тях. Дори и да не влизате в джамиите, те са достатъчно интересни и отвън. Но ако времето ви позволява, влезте и вътре, няма да останете разочаровани. Като се уморите отидете в някоя от красивите градини, поседнете на пейка и се наслаждавайте на цветовото изобилие, послушайт песните на птичките, заредете се с още сили, за да продължите опознавателния тур.

Четири от големите булеварди на града са основните търговски улици. От двете им страни са разположени сергии, стигащи до центъра на града. Там се продават най – разнообразни неща – от най – обикновени ежедневни стоки до красиво изработени предмети от стъкло, керамика и други красиви ръчно изработени предмети и сувенири. Дори могат да се видят и самите майстори стъклари, които изкусно насочват с духане, накъде и в каква форма да бъде оформяно стъклото. По улиците също така се движат множество пъстроцветни файтони таксита, теглени от коне с цветни пискюли. Можете да се качите на някой от тях и да направите обиколна разходка на града, да разгледате забележителностите от друг ъгъл.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин