Интересни места за посещение в Беласица - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Интересни места за посещение в Беласица
Автор: Елена Исаева

Беласица е част от Осогово – Беласишкия планински масив и е поделена между три държави – Гърция, Северна Македония и България, като на наша територия се пада най-малката част – около 20 %. Най-високият връх в планината е връх Радомир (2029,2), а на връх Тумба (1880,3) се събира границата между трите държави.

 

Наричат Беласица планината на водопадите. Името произлиза от наличието на множество водопади на територията и. Те не са много големи, но са изключително красиви, особено през пролетта, когато се топят снеговете от високите места в планината и водата тече с голям дебит. А местоположението им е в уникални местности.

Интересни места за посещение в Беласица
Снимка: wikipedia.org

 

Лешнишкият водопад се намира на 740 м. надморска височина в живописно и тясно дере, близо до жиха Беласица. До водопада се стига от хижата по добре маркирана пътека, като по пътя има обяснителни табели на някои от дървесните видове.

Камешнишки водопад или наречен още Срамежливият водопад. Намира се близо до с. Камена. Местните хора са му дали това име, тъй като той до скоро е бил скрит в тясното дере на река Камешница. По дерето има няколко водопада, някои от които са труднодостъпни. За тях ще ви трябва много добър водач и добра екипировка.

Най-ниският водопад е леснодостижим. До него може да се стигне от селата Камено или Самуилово.

Яворнишкият водопад се намира в дерето на река Яворнишка, на 750 м. надморска височина, пътеката е много приятна. Вървейки по нея ще научите интересни неща за пеперудите и цветята на Беласица от табелките, които са поставени по трасето. Изходен пункт за прехода е едноименното село Яворница.

От с. Скрът тръгва пътека, която ще ви заведе до каскадата от водопади Дъбицата. Тук по-високите също са много трудно достъпни, без екипировка, опитност и добър водач не ви препоръчвам да тръгвате.

Както споменах по- горе, по пътя към водопадите можете да научите интересни неща за растителния и живтински свят в планината. За целта са изградени няколко опознавателни тематични маршрута:

Може би най-интересният е Пътят на мравката, от който ще научите непознати неща за значението и поведението на мравките. Маршрутът е много приятен, около 3,6 км.  за двете посоки, които се изминават за около час и половина.

Интересни места за посещение в Беласица
Снимка: wikipedia.org

Вторият маршрут е Приятели – започва от хижа Беласица и свършва на Лешнишкия водопад. В района на хижата са представени няколко дървета, растящи в планината. По пътя, който е с дължина 3,6 км двупосочно, има табелки, които ще ви помогнат да ги разпознаете.

Животът на кестена е друг интересен маршрут. Всеки от нас, дойде ли есента отива в парка да си събере паднали кестени. Освен енергията,с която ни зареждат, те внасят и уют и есенен аромат в нашия дом. По тази опзоанвателна пътека, ще научите интересни неща за кестена, ще имате възможност да вървите из уникалната кестенова гора и да наблюдавате нейните обитатели.

Пеперудите и цветята на Беласица е следващият завалдяващо – опознавателен маршрут. По него ще научите каква е взаимовръзката между отделни видове пеперуди и растения, обитатели на Беласица.

Тайните на водата е Маршрутът, по койот ще научите интересна информация за водата, а самият път ще ви заведе до Камешнишкия водопад.

И последната, но не като класация опознавателна пътека е Пътуване в историята. Чрез нея ще изминете историята и ще преминете през най-интересните исторически моменти на планината Беласица.

Беласица е не само отправна точка за туризъм и красива природа, тя е място, на което ще съчетаете планинарството с научаването на нови и интересни неща. Сложете си я в желаните дестинации и я посетете.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин