Интересни неща за правене в Хага - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Интересни неща за правене в Хага
Автор: Елена Исаева

Хага е град в Нидерландия. Тя е резиденция на нидерландските правителство и парламент – смята се за административна столица на страната, но официалната е Амстердам. Хага е столица на Южна Холандия.

Хага е много красив европейски град, който не бива да пропускате, докато сте на туристическа обиколка из Нидерландия.

Интересни неща за правене в Хага
Снимка: pixabay.com

В Хага се организира безкрайно интересният джазов фестивал „North Sea“. Това се счита за най-голямото ежегодно джаз сборище в Европа. На него се свири музика в широк жанров диапазон – блус, фюжън, госпъл и соул. Неговият рекламен лозунг е „Кръстопът на света“. От 2006 г. фестивалът се провежда през втория уикенд на юли в Ротердам.

В града се намира Международния съд, разположен в Двореца на мира. Официалното име на града е s-Gravenhage, което се превежда - Владението на графа,поради това че през XIII век един граф построява замък, седалище на правителството на страната и резиденция на кралското семейство.

Градът е един музей на открито. Всяка сграда или паметник са като извадени от приказка и имат наистина прекрасна архитектура. Всяка една от тези сгради разказва своята история за града.

Интересни неща за правене в Хага
Снимка: pixabay.com

Хага е най-големият нидерландски град на брега на Северно море и разбира се голяма част от атракциите в града са свързани именно с плажа. На кеят в Scheveningen може да се насладите на романтична разходка, съпроводена с качване на виенското колело по залез. За феновете на по-екстремните изживявания на кея се предлагат скокове с бънджи и спускане по въжен тролей. Ако денят, избран за посещението ви, е дъждовен, разходка до плажа пак би си заслужавала, защото там освен музей на скулптурите (Museum Beelden aan Zee) има и аквариум (Sea Life Scheveningen).

В парка Malieveld, който се намира само на пет минути от центъра на Хага, може освен на зеленина и спокойствие, да се насладите и на елени. Елените пребивават в част от парка, наричана Koekamp, която първоначално е служила за ловно поле на местните графове. Днес Koekamp е дом на няколко вида елени, както и на животните, символ на Хага – щъркелите. Една трета от площта на Хага е в зелени площи и това си личи и от многото паркове в града.

Това определено е един от най-зелените градове в Европа. Красиво място, което е подходящо за лежерни разходки от сутрин до вечер.

Интересни неща за правене в Хага
Снимка: pixabay.com

 

Ако случайно, докато сте в Хага, целият ви престой е съпроводен от дъждовни дни, не се притеснявайте, защото в града има много музеи, които определено ще ви харесат и няма да скучаете, докато сте в тях.

Един от най-интересните музеи в града е художествената галерия Mauritshuis, която е дом на прекрасни картини на най-титулуваните холандски художници, като например “Момичето с перлената обица” на Вермер. Друга заслужаваща споменаване културна дестинация е музеят на Ешер (Escher in Het Paleis), където освен да видите най-известните творби на художника, може да разберете и малко повече за живота му. Не на последно място е и панорамата Месдах (Panorama Mesdag), която представлява цилиндрична картина, висока повече от 14 метра и с диаметър около 40 метра. Картината, съхранявана в построен за целта музей, може да бъде наблюдавана от галерия за наблюдение в центъра на стаята.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин