Интересни събития този уикенд (17-19 април) - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Интересни събития този уикенд (17-19 април)
Статията се отнася за изминал период.
Вижте най-актуалната информация за събития този уикенд
Автор: Peika.bg
Интересни събития този уикенд (17-19 април)
Снимка: Thinkstock/Guliver

Първият уикенд след Великден - време е да се порадваме на хубавото време и да излезем от постпразничната летаргия с интересни занимания. Вижте кои са нашите любими събития за този уикенд. Вижте и препоръчаните събития за деца. Или открийте стотици идеи за пътуване в категория Уикенд

Пътуващо автокино в 24 български града

6-30 април, различни градове в България

Пътуващо автокино ще посети 24 областни града на България между 6 и 30 април 2015 г. Киновечерите ще представят различни актуални български, европейски и американски филми. Автокиното се състои от голям външен филмов екран, операторска кабина, щанд за храни и напитки и паркинг за автомобили. Прочетете повече и вижте датите на Пътуващото автокино във вашия град.

*

Нощен театър - В края на ноември

18 април, София

Гледайте като част от нощната програма на Нов театър НДК представлението "В края на ноември" тази събота от 22 часа. 

*

Трипотека - пътуващ фестивал за психеделично изкуство 

17-18 април, София

След турне в 12 държави, единственият по рода си международен пътуващ фестивал за психеделично визуално изкуство Трипотека е отново в София, този път в пространството на Лаборатория за градски дизайн „Трансформатори”. Фестивалът, основан през 2012 г. в Румъния и гостувал за първи път в София през 2013 г., е фокусиран върху проблемите на метафизичното, разгръщането на съзнанието и абстрактната естетика. На събитието ще бъдат бъдат представени 70 късометражни филма, аудиовизуален перформанс на живо и изложба на 24 графики и инсталации от артисти от цял свят. Повече за Трипотека 2015.

*

Пролетен Artbox - арт събитие

18 и 19 април, София

В това издание на ArTBoX ви очакват изключително разнообразни творчески работилници, много нови и вече познати автори, интересни и полезни еко ателиета и музикални изкушения! Станете част от програмата на ArtBox на 18.04.2015 от 11:30 до 19:00 часа в АНТРАКТ (гр. София, бул. „Княгиня Мария Луиза“ 17) и на 19.04.2015 от 11:00 до 18:30 часа в Кафе-галерия Synthesis (София, бул. „Васил Левски“ 57). Повече за събитието тук.

*

Фотоизложба Балканът и хората - националните паркове - наш дом, нашето бъдеще

до 30 април, Своге

Насладете се на тези 30 кадъра не просто с очите си, но и със сърцето си - оставете го да затупти в дивия ритъм на планинския вятър, върнете се за миг към корените си - волното детство и тичането по поляните, процеждащия се магично през дърветата лъч, вълшебните есенни мъгли, бързия любопитен поглед на една сърна, нежния допир на кадифе, когато галиш коня… В Арт Рок Кафе в Своге. Повече за изложбата тук.

*

Винобалканика - конкурс

16-18 април, Велико Търново

Ежегодно във Велико Търново се провежда конкурсът Винобалканика. Целта на Винобалканика и Съюза на Енолозите в България е да популяризира сортове, които са автентични за страните от Балканите и Черноморието, насърчавайки по този начин тяхното производство и разумна консумация. Повече информация за Винобалканика.

*

Семейната събота в Политехническия музей - космически изследвания

18 април, София

Семейната събота в музея през месец април ще се проведе на 18 април! Темата е свързана с космическите изследвания.
Доц Таня Иванова, ръководител на екипа от български учени, разработили първата в света космическа оранжерия, ще представи „Българските космически биотехнологии и полетът на човека до Марс”. Повече за Семейна събота в музея.

*

Лъчеви преходи към хижа Козя стена

18-19 април, Стара планина

Преди 3 месеца хижа „Козя стена“ в Централен Балкан започна да събира четива за своята „Къщичка за книги“. Целта на инициативата бе създаването на библиотека, разположена на 1600 м надморска височина. Сега дойде времето да съчетаем силата на планината с духа на книгата в нашите трети Лъчеви преходи към х. „Козя стена“ в рамките на кампанията „Професия Хижар“. Не 18 април от двете страни на Стара планина ще тръгнат два лъча – северен от х. Хайдушка песен и южен от Христо Даново, водени от планински водачи, които имат какво да ви разкажат за планината, както и от хора, които имат какво да споделят за четенето. Двата лъча ще се впуснат по старопланинските била, за да се срещнат по средата. А вечерта ще си поговорим за професията на хижаря, историята на хижа „Козя стена“, пътеписането, пътечетенето и пътешестването! Нужно е предварително записване. Подробности за преходите към хижа Козя стена.

*

Революция в образованието - Digital Kidz

18 април, Русе

Каква е ролята на технологиите като мост между образованието, родителството и децата - гост-лектор в културен център BH в Русе ще бъде Ивелина Атанасова, организатор на форума Digital Kidz 2. Вход свободен. Подробности за лекцията.

*

От киноцентъра до музейната витрина - изложба

До 30 април, Смолян

В историческия музей „Стою Шишков“ - Смолян гостува изложба „От киноцентъра до музейната витрина“ (реквизит от филма „Капитан Петко войвода“ и вещи на кинооператора Димо Коларов) на Исторически музей-Попово. Научете повече за това какво можете да видите в изложбата "От киноцентъра до музейната витрина".

*

Габровски шеги

5 февруари - 30 април, Габрово

Откъде идват габровските шеги и кои са първите, превърнали града в Столица на смеха? Изложбата "Габровски шеги" е посветена на 155 години от обявяването на Габрово за град. Подробности за изложбата.

*

Светилище на Тракийския конник при село Лозен - изложба

11-29 април, село Лозен, Хасковско

Село Лозен посреща изложбата „Светилище на Тракийския конник при село Лозен“. Светилището е открито през 1893 г. и е едно от най-интересните и големи светилища в България. От оброчището край Лозен са известни 62 вотивни плочки и 14 статуетки на Хероса, колективна находка от римски монети и др. 122 години след откриването им, най-отличителните паметници се завръщат в Лозен. Част от изложбата ще бъдат два забележителни релефа на Тракийския конник. Научете повече за изложбата, посветена на светилището на Тракийския конник при село Лозен.

*

В ЧУЖБИНА

Фестивал на лалето

1-30 април, Истанбул

От първите дни на април Истанбул става няколко пъти по-цветен и се превръща в столица на лалетата. Шарените цветя можете да видите навсякъде из града, има и няколко свързани изложби. Подробности за Фестивала на лалето в Истанбул.

*

Международно изложение за обзавеждане

14-19 април, Милано

Вижте най-новите тенденции в обзавеждането по време на международния салон за обзавеждане, който се провежда всяка година в Милано. Подробности за изложението.

*

Сезонът на лалетата в Кукенхоф

До 18 май, Лисе, Холандия

Тези изумителни градини с лалета край холандския град Лисе са отворени само 2 месеца годишно. Разгледайте милиони как цъфтят милиони луковици, засадени на ръка, по време на сезона на лалетата в Кукенхоф

***

Вижте всичко от секция Събития по дати, теми и градове!

Вижте идеи къде да отидем уикенда.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин