Интересни събития този уикенд (6 - 8 март) - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Интересни събития този уикенд (6 - 8 март)
Автор: Peika.bg
Интересни събития този уикенд (6 - 8 март)

Какво ново ни очаква този уикенд?

Вижте в редовете по-надолу. Подредили сме ги по градове и дати. 

Не пропускайте да разгледате и стотиците ни предложения за уикенд пътешествия.

СЪБИТИЯ В СОФИЯ

Заекът на Дюрер падна - Любен Домозетски

от 6 февруари до 15 март

На 06 февруари 2020 г. от 18:30 в новата столична галерия Little Bird Place ще се открие първата самостоятелна изложба на Любен Домозетски.

Тя представя основно произведения, които жанрово могат да бъдат дефинирани като научни илюстрации и са резултат от наблюденията и проучванията на автора в областта на зоологията и ботаниката.

Специфичната техника на представените произведения (темпера), значението на детайлите в изображението и аналитичното отношение към изобразените обекти са силно повлияни от две зависими една от друга, но и същевременно разнопосочни художествени традиции. От едната страна е иконописната традиция на средновековното византийско изкуство, към която отвежда техническата реализация и желанието за представяне на идеята за нещо. От другата страна стои ренесансовият интерес към живата природа и желанието за нейното правдоподобно пресъздаване.

“Заекът на Дюрер падна“ е част от заглавието на едно от произведенията в изложбата, което жанрово също може да бъде отнесено към научната илюстрация. То изобразява конкретен вид птица, но съдържа в себе си различни идейно-пластични „нишки“, които водят към известния „Заек” на Албрехт Дюрер.

Сред представените творби има и такива, които със своето съдържание и с някои технически особености (например използването на грундирана дъска за основа, характерна за иконописта) прекрачват границата на научната илюстрация. Те използват нейния визуален и пластичен  инструментариум и изразяват представите на автора за неразкъсваемата връзка между човека и природата.

Повече информация тук.

*

„История в портрети - 40 жени, променили България

от 6 февруари до 22 март

Изложбата “История в портрети - 40 жени, променили България”, представя произведения, голяма част от които създадени, за да бъдат включени в изданието „Аз съм българка: 40 истории, 40 портрета“ (Сиела, 2019).

В експозицията, портретите се отделят от своя литературен контекст и заживяват самостоятелно, в качеството си на визуални разкази. Авторите им си поставят задачата да приближат към нас пленителните и спорни, вълнуващи и удивителни, почитани и мразени женски персонажи, белязали историята на страната ни и предпоставили правото ни да определяме и създаваме днес своето утре.

Повече информация тук

*

Европейско кино за учащи

от 17 февруари до 11 март

ЕВРОПЕЙСКО КИНО ЗА УЧАЩИ в очакване на 24-тия София Филм Фест през март 2020

ЕВРОПЕЙСКО КИНО ЗА УЧАЩИ“ е дискусионна програма в Дома на киното, която предоставя възможност на ученици и студенти да гледат и анализират ключови творби на европейското и независимото кино през цялата учебна година.

ВХОД - С В О Б О Д Е Н за ученици и студенти!

* вземете своя БЕЗПЛАТЕН билет срещу ученическа лична карта, бележник или студентска книжка *

Първият семестър от новата 2020 година поставя началото на няколко важни теми, които очакваме с нетърпение в програмата на предстоящия 24-ти София Филм Фест: десетилетие на българското кино, Джералдин Чаплин и Атом Егоян.

Изминалото десетилетие донесе несъмнени успехи на българското кино. Както пред света, спечелвайки авторитетни награди на водещи международни фестивали, така и у нас – появиха се филми, които се наредиха в челните зрителски класации, конкурирайки холивудските блокбастери. Дни преди началото на най-фестивалния месец март в програмата, създадена за изграждане на вкус към киното на младите поколения, ще представим няколко от най-успешните български филми от последните години. Те са и първи творби на своите режисьори, които ще представят вторите си филми в конкурсните програми на фестивала.

Повече информация тук.

*

Програма на Софийски театрален салон 2020

от 5 до 26 март

„Момчетата на Коко“ е спектакълът, с който ще бъде отбелязан рожденият ден на проф. Крикор Азарян

За поредна година Национален дворец на културата и Театър Азарян партнират на Софийски театрален салон. През март публиката ще се наслади на осем спектакъла, част от Салона, които са в съревнование за наградите „Икар”.

Стартът на Салона в театралното пространство на НДК ще бъде даден на 5 март със спектакъла „Последният човек“ по романа на Джордж Оруел „1984“ /Държавен куклен театър Стара Загора/. Режисьорската версия е на Веселка Кунчева, а спектакълът е отличен с три номинации „ИКАР“.

Следващ в програмата е „Портретът на Дориан Грей“ по романа на Оскар Уайлд /Драматичен театър „Н.Й.Вапцаров“ Благоевград/ на 7 март, който също получи три номинации.

Повече информация тук.

*

Mish Mash Fest – Spring Edition

от 7 до 8 март

Най-добрите български творци представят нови колекции в цветовете на пролетта

С пролетта идва новото начало, новото вдъхновение и новите идеи.

А под все по-топлите слънчеви лъчи и Mish Mash Fest се завръща за своето ново издание!

След изключително успешното коледно събитие, фестът отново ще се проведе в Ларгото на София, поради положителния отзвук от всички участници и гости.

Над 60 от най-добрите български творци, дизайнери и концептуални марки ще представят новите си колекции в цветовете на най-нежния сезон в рамките на Mish Mash Fest – Spring Edition.

Повече информация тук.

*

Британският продуцент LTJ Bukem в София

на 7 март

Определян като създател на атмосферичното електронно звучене, британският продуцент гостува в Music Jam Club на 7 март.

Безспорен ветеран в жанра, LTJ Bukem пристига у нас в компанията на MC LowQui за една нощ на висококачествен дръм енд бейс. На разположение в Music Jam Club ще бъдат две зали, където ще чуем и видим едни от най-интересните имена от родната сцена, както и специални гости от КолумбияВеликобританияВенецуела и Сърбия.

Зад псевдонима LTJ Bukem застава британският музикант, диджей и продуцент Даниел Уилямсън. С кариера, разпростираща се над 3 десетилетия, космическа дискография и собствен лейбъл, името му, добре познато по цялото кълбо, се превръща в символ на атмосферния и мелодичен дръм енд бейс. 

Приключението му в света на музиката започва още на ранна възраст и то с уроци по класическо пиано, а по-късно се ражда и страстта му към джаз фюжъна, като дори има собствен бенд. Към края на 1980-те Bukem започва да се занимава по-сериозно със селектиране и създаване на електронна музика, а в началото на 90-те придобива слава из рейв средите, пускайки серия от дръм енд бейс продукции като "Logical Progression" (1991), "Demon's Theme" (1992), "Atlantis" и "Music" (1993), както и най-значителната от периода - "Horizons" (1995).

Повече информация тук.

*

НОВ ТЕАТЪР: Програма 1-8 МАРТ 2020

За програмата вижте тук.

*

СЪБИТИЯ В ГАБРОВО

2 в 1: Изложба “Европа на български” и книга “Идеи без граници”

от 6 февруари до 22 март

На 6 февруари предстои една вълнуваща вечер в Музея на хумора и сатирата. В 18:00 часа е откриването на изложбата "Европа на български" в зала 6, а от 18:30 в Залата на жирафите е габровската премиера на книгата на журналиста Даниел Ненчев "Идеи без граници", събрала в себе си 30 интервюта на световни артисти от България.

За изложбата:

“Европа на български” е изложба от плакати, които разказват визуално различни истории, свързани с българската култура. Всеки от плакатите съдържа дума, изписана на българска кирилица и характерния за добрия авторски плакат - визуален виц.

“Европа на български” е най-новият проект на платформата за плакатно изкуство от съвременни български визуални артисти - plakatkombinat.com.
Изложбата може да бъде разгледана в Музея на хумора и сатирата до 22 март 2020.

Повече информация тук.

*

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин