Интересни събития този уикенд (6 - 8 октомври) - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Интересни събития този уикенд (6 - 8 октомври)
Автор: Peika.bg
Интересни събития този уикенд (6 - 8 октомври)

Имате ли идеи за уикенда? Още не? 

Тогава вижте нашите предложения с интересни събития за петък, събота и неделя.

За повече информация последвайте линковете. Ако не намерите своето събитие, разгледайте и стотиците ни идеи за уикенд пътешествия.

 СЪБИТИЯ В СОФИЯ

Изложба, посветена на японското изкуство

5 - 13 октомври

Регионален исторически музей - София е домакин на изложба на традиционни японски тъкани юдзен и тетрадки уатоджи. Временната експозиция е част от 28-те Дни на японската култура в България. Изложбата, посветена на японското изкуство, се фокусира върху кимона, облекла в европейски стил и други тъкани. Обединяващото между тях е, че всички материи са боядисани в традиционния стил юдзен. Паралелно са експонирани и традиционни японски тетрадки уатоджи. Те се изработват ръчно от японска хартия и се подвързват по характерен начин. За любителите на японската култура се организират и две практически занимания. Повече информация за тях можете да откриете тук.

LOW COST – документално-сетивен пърформанс

6 - 7 октомври

Документално-сетивен пърформанс, вдъхновен от социалните измерения на туризма в България ще бъде представен за първи път пред публика на 6 и 7 октомври в Център за култура и дебат „Червената къща“. LOW COST на младия режисьор Стефан Прохоров е финансиран от „Малък АРТ ДОК грант“ на В/ХОД – платформата за документално изкуство. За втора година програмата цели да насърчи творчески екипи с интереси в областта на социалните теми, като им даде финансова подкрепа за развитието на тяхното начинание. Повече информация тук.

*

Съвременно изкуство в Гьоте-институт

6 - 7 октомври

На 6-ти октомври ще бъде открита изложбата „Полифония“ в присъствието на куратора Франс Остерхоф и художниците. На следващия ден  7 октомври (събота) от 16:30 Тине Мелцер ще изнесе лекция на тема „ПОЛИФОНИЯ – Образи в езика и да казваш, като показваш“. Повече информация за събитията можете да откриете тук.

*

Изложение на минерали, фосили и скъпоценни камъни

6 - 8 октомври

В Националния Музей “Земята и хората” ще се проведе 27-то Софийско изложение на минерали, фосили и скъпоценни камъни – в рамките на традиционните „Дни на минералите”. Участие са заявили 60 изложителя от нашата страна, Армения и Афганистан. Посетителите могат да видят и да си купят обработени скъпоценни и декоративни камъни и изделия от тях. За колекционерите ще се предлагат разнообразни минерали от български находища, редки и екзотични минерали - образци с изключителна класа от цял свят. За децата ще има организирани демонстрации за промиване на злато от речен пясък, както и още интересни активности. Повече информация тук.

*

На горния рафт - Базар за бижута и аксесоари

7 - 8 октомври

Задава се второто издание на първия по рода си специализиран базар за ръчно изработени бижута и аксесоари - "На горния рафт". Той ще се проведе на  7 и 8 октомври 2017 г. в  Дом на архитекта в София. Там ще можете да разгледате богата селекция от различни стилове бижута. За да задоволят неизчерпаемия глад за атрактивни накити, организаторите от Marabu.bg са подбрали автори, работещи с разнообразни материали - сребърна тел, метал, плетене с мъниста, смола, глина, рециклирани материали, сутаж, дърво, стъкло. Всеки един от тях е неповторим, интересен и разпознаваем със свой собствен характер. Още информация тук.

*

Изложба живопис "Мислена линия"

до 14 октомври

Самостоятелна изложба живопис на Милена Матева включва цикъл от 26 произведения върху хартия в техниката на монотипията. Той е много по-различен от познатото досега творчество на Матева. Пейзажите й са изчистени, сведени до знак и усещане, те спират дъха. В рисунката нищо не може да бъде отнето или добавено. Допълнителна информация тук.

*

Изложба „Един пояс, един път“

до 15 октомври

Това е един от най-мащабните проекти в съвременната история на Китай. Той придава ново значение на древния Път на коприната във връзките на страната с останалите държави. Печатната графика е квинтесенцията на китайската култура, отличаваща се с уникално развитие и характерен стил. Под инициативата „Печелившо сътрудничество/Един пояс, един път“, Творческата графична база в Гуанлан, Китай, кани изявени  местни художници и автори от страните, разположени по „Пояса и Пътя“, с цел осъществяване на културен обмен. Базата за оригинална печатна графика e място за създаването на графични произведения, отпечатване, излагане, колекциониране, обучение и изследователска дейност. Още информация тук

*

СЪБИТИЯ В ПЛОВДИВ

Концерт на Ninja Syndrom

октомври 

Европейското турне на метълкор, рапкор & джент маниаците от Полша Ninja Syndrom няма да пропусне звуковото пространство на Club VOID и съвместно с олдскулите Fyeld ще ни взривят с тежко и висококвалитетно звучене на 6-ти октомври, петък. Нискочестотни китари, изродски барабани и изключително харизматичен вокален дует - комбинацията резултира в уникалното звучене и тежест на Ninja Syndrom. Повече информация за събитието и билетите тук.

*

Концерт на хардрок бандата Redlake Circus

октомври

Берлинската психеделична хардрок банда Redlake Circus, чиято сценична постановка и циркови изпълнения завладяват разнообразна публика по цял свят, ще гостува за първи път в България. Участията са част от проекта "Berlin-Sofia:connected" във второто му издание. Този път домакин ще бъде българската алтернативна рок банда ТДК, която ще сподели сцената с берлинските си гости на 7-ми октомври в Club VOID в Пловдив. Невижданата досега комбинация от алтернативен рок с български народни елементи, берлински психеделичен трип, еротичен японски ритуал и фрийк шоу изпълнения обещава да покори сетивата на публиката и да остави траен отпечатък върху родната клубна сцена! Повече информация тук.

*

Есенен салон на изкуствата

до 4 ноември

И тази година Есенен салон на изкуствата обединява над 20 фестивала, стотици събития и продължава до 4 ноември 2017г. Организиран от община Пловдив и партньори, той е най-големият културен формат в града. Тринадесетото му издание ще бъде открито с разтърсващия концерт „50 години ЩУРЦИТЕ“ на 3 септември на Античния театър. Всички събития вижте тук.

*

СЪБИТИЯ ВЪВ ВАРНА

Филмов фестивал "Златна роза"

6 - 7 октомври

Във Фестивален и конгресен център ще се проведе 35-ият юбилеен фестивал “Златна роза”. В конкурса на тазгодишното издание ще участват общо 43 пълнометражни и късометражни игрални филма от последната година. 17 от тях са български. Сред филмите, селектирани в конкурсната програма, са: “Посоки” на Стефан Командарев, ¾ на Илиян Метев, “Воевода” на Зорница София Попганчева, “И после светлина” на Константин Божанов, “Лили рибката” на Ясен Григоров. Още информация за събитието можете да откриете тук.

*

Международен куклен фестивал „Златният делфин" 

6 – 7 октомври

„Златният делфин” се провежда на всеки три години в началото на месец октомври във Варна. Фестивалът стимулира развитието на българския куклен театър и допринася за неговата популярност у нас и в чужбина. Изключителен интерес сред участниците и гостите на фестивала предизвикват съпътстващите програми: уъркшопове, семинари, сценографски изложби, теоретични конференции, срещи, дискусии. Място: Държавен куклен театър – Варна, Театрално-музикален продуцентски център – Варна, Градска художествена галерия „Борис Георгиев”, Музей на куклите. Цялата програма на фестивала вижте тук.

*

Турнир по художествена гимнастика Приз Царица Маргарита Българска

7 - 8 октомври

През годините турнирът се утвърждава като една емблематична проява за град Варна и страната. За него се знае от Лос Анжелис през Москва до Токио. През 2004 и 2008 година е удостоен от Международната Федерация по Художествена гимнастика за домакин на световната купа. Много имена от световната гимнастика са започнали са започнали кариерата си от тук - Елена Витриченко, Мария Петрова и други. Специални гости на тазгодишното издание ще бъдат Техни Величества Цар Симеон II и Царица Маргарита. Цялата програма на турнира вижте тук

*

Изложба "Филателно море"

до 31 октомври

Изложбата „Филателно море“ е посветена на 138-ата годишнина на Българския военен флот. Тя включва над 100 ценни екземпляра пощенски марки, картички и печати – част от фонда на музея и екземпляри от личните колекции на варненски филателисти. Можете да я видите във Военноморския музей, Варна. Повече информация тук

*

СЪБИТИЯ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Кампанията "Движи се и победи" с три есенни похода

7 октомври

Три есенни похода събират великотърновци сред природата. Още тази събота /30 септември/ стартира есенният дял на кампанията „Движи се и победи“, съобщиха организаторите от Община Велико Търново, Младежки дом, Туристическо дружество „Трапезица – 1902“, Регионална здравна инспекция. Разходката ще бъде до язовир „Бижев дол“ в района на с. Буковец. Походът ще започне в 9,00 ч. от района на автобусната спирка в квартал „Чолаковци“ и включва преход живописна гора и било, откъдето се разкриват панорамни гледки към есенната природа. Още информация тук.

*

СЪБИТИЯ В ГАБРОВО

Карикатурен десант 2017

5 октомври - 1 март

Музеят „Дом на хумора и сатирата“ ще открие новия творчески сезон с традиционното си събитие от есенния културен календар, посветено на изкуството на карикатурата – „Карикатурен десант“. Залите на Веселата къща вече се „окупират“ от стотици карикатури, сатирични рисунки и шаржове на творци от цял свят. Посетителите ще могат да разгледат 7 мащабни изложби с над 500 творби на 150 автори. Всички изложби, които ще гостуват в Габрово, можете да видите тук.

***

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин