Исландия - най-горещата туристическа точка след пандемията - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Исландия - най-горещата туристическа точка след пандемията
Автор: Peika.bg
Исландия - най-горещата туристическа точка след пандемията
Снимка: wikimedia

Само на 25 минути път с кола от исландското международно летище Кефлавик, пешеходна пътека се извива на повече от три километра, за да разкрие пред очите на посетителите може би най-великото шоу на Земята в момента.

Най-новият действащ вулкан в Исландия, Гелдингадалур, изригва, за момента на редовни интервали, във фонтан от ярко оранжева лава, която каскадира над ръба на калдерата толкова интензивно, че посетителите понякога могат да усетят топлината.

Да бъдеш в Исландия точно сега (страната отвори на 6 април за напълно ваксинирани пътници и тези, които могат да докажат, че са преболедували COVID-19) идва с обичайната комбинация от природни чудеса зад всеки ъгъл, съчетани с добре дошлото усещане за връщане към някаква нормалност.

Наскоро правителството отмени изискванията за маски на повечето обществени места, с изключение на летищата и други транспортни услуги. "Можете просто да усетите облекчението в града, когато премахнаха ограниченията за маските", казва Ерлинг Йоханесон, златар в Рейкявик и председател на Федерацията на исландските художници пред CNN. "Усещането е, че вече приключваме с този тежък период."

В допълнение към относителния му лесен достъп и плавен процес на пристигане за ваксинирани пътници, това, което в момента води посетителите обратно в Исландия, не се е променило.

В страната на огъня и леда, където ледници пълзят по вулкани и фулмари се извисяват от морските скали, има природни забележителности, които спират дъха, на всеки завой. Изригващият вулкан, чиято лава започна да пълзи по склоновете му на 19 март, е само черешката на тортата.

Но в момента има нещо по-фино във въздуха в Исландия. Това е чувство на благодарност и надежда, което изглежда по-скоро е двупосочно - както от страна на местните жители, така и на посетителите. Това чувство е по-силно, отколкото през последните години.

Туризмът в Исландия през последното десетилетие, меко казано, процъфтява.

След изригването на Eyjafjallajökull през 2010 г., което предизвика хаос във въздушния трафик в цяла Европа, страната се озова категорично в световните заглавия - и в световния кръг на туризма. С население от около 360 000 души, през Исландия са преминали около половин милион чуждестранни посетители през 2010 г. до над два милиона през 2019 г., според Исландския туристически съвет.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин