Исландия ще позволи на ваксинираните пътници да заобиколят тестовете и карантината - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Исландия ще позволи на ваксинираните пътници да заобиколят тестовете и карантината
Автор: Peika.bg
Исландия ще позволи на ваксинираните пътници да заобиколят тестовете и карантината
Снимка: pixabay

Пътуващите, които се отправят към Исландия, могат с радост да научат, че посетителите имат право да заобикалят изискванията на страната за тестване за КОВИД и карантина, след като демонстрират с документ доказателство за ваксинация срещу COVID-19.

Тези, които представят одобрен дигитален или хартиен сертификат за ваксинация на исландски, датски, норвежки, шведски или английски, са освободени от официални гранични ограничения и не са задължени да се подлагат на проверка.

Това ново правило също така замества изискването те да се тестват и да носят отрицателен тест за вируса при пристигане в страната.

Исландия ще позволи на ваксинираните пътници да заобиколят тестовете и карантината
Снимка: pixabay

Понастоящем пътуващите от ЕИП и Швейцария трябва да се регистрират предварително, да направят два теста след пристигане и да се поставят под карантина за пет или шест дни между тях. Исландия също реши през декември да позволи на квалифицираните пътници да избягват карантина и тестване, ако могат да докажат, че преди са имали положителен тест за вируса и са се възстановили.

Решението за ваксинацията важи и за жителите, тъй като здравната дирекция на страната сега финализира цифрово решение, за да издаде цифрови сертификати за ваксинация на тези, които са получили две ваксинални снимки.

Идеята е да се улесни движението на исландски жители между страните. Сертификатът ще бъде достъпен онлайн и в съответствие със съществуващите европейски стандарти и Международния сертификат за ваксинация или профилактика. Това ще позволи на ваксинираните жители да представят сертификат и да бъдат освободени от гранични мерки в съответствие с правилата на съответната държава.

Дори и с това ново решение, ваксинирането не позволява автоматично на посетителите да влязат в страната. Понастоящем гражданите на страни извън ЕС нямат право да посещават Исландия. Допълнителна информация за ваксинациите, карантината и правилата за влизане в страната можете да намерите на официалния уебсайт на правителството на Исландия тук.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин