Истории за произхода на коледното дърво - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Истории за произхода на коледното дърво
Автор: Вероника Иванова
Истории за произхода на коледното дърво

Украсяването на коледната елха е, може би, най-популярният обичай, свързан с празника Рождество Христово.

Традицията повелява преди Коледа всяко християнско семейство да се сдобие с въпросното дръвче (което най-често е ела или друго иглолистно дърво), което да бъде украсено с разноцветни светлини, лакомства и орнаменти. В наши дни много често се използват и изкуствени елхи, а в по-редки случаи – дръвчета, които се украсяват на открито, без да бъдат отсичани.

Казаното дотук, навярно, ви е добре познато, но факта, че този обичай води началото си още от древността, сигурно ще ви изненада. Макар че това да се украсява коледна елха се смята за християнска традиция, тя за пръв път възниква в Древен Египет, където са били украсявани палмите. Египтяните вярвали, че зимата е период, през който върховният бог Ра е болен и слаб, поради което заявявали подкрепата си като украсявали дръвчетата. За тях това било символ на триумфа на живота над слабостта, немощта и смъртта. По-късно германските племена използвали украсени вечнозелени клонки, за да отпразнуват дара на светлината, който чествали около 21 декември (най-късият ден в годината).

Истории за произхода на коледното дърво

Дълго време се ползвали само клонки – до 1597 г., когато започнали да се украсяват цели дървета. През годините украсата ставала все по пищна, а що се отнася до избора на вечнозелени дръвчета – той не е случаен и символизира вечния живот. Звездата, която обикновено се поставя на върха на елхата пък, символизира пътеводната звезда, показала пътя на тримата мъдреци при раждането на Исус Христос, а най-често използваните цветове за коледна украса са червеният и златистият.

През 1880 г. Томас Едисон създава първите електрически осветителни тела, като му хрумва да навърже няколко светещи крушки на жица, които да заместват свещите. По-късно идеята е доусъвършенствана, и така през 1923 г. първите светещи лампички са пуснати в търговската мрежа. 1931 г. пък е годината, в която за пръв път тържествено са запалени светлините на коледното дърво на Рокфелер Сентър в Ню Йорк.

Истории за произхода на коледното дърво

А ето и какви са обичаите за украсяването на коледната елха по света:

Германия

Именно в Германия за пръв път се появява коледното дръвче, като се е вярвало, че в него живее духът на гората, който има силата да закриля. Вечнозеленият цвят на клоните пък се свързвал с вечната вяра в Христос. Оттук тръгва и традицията елхата да се украсява с играчки и светлини, а също и под нея да се оставят коледните подаръци.

Швеция

В тази страна е прието елхата да се украсява от бащата, като никой друг няма право да я вижда до раздаването на подаръците.

Виетнам

Любопитен факт е, че тук вместо вечнозелени дръвчета, местните украсяват клоните на праскова.

Латинска Америка

Латиноамериканците имат обичай вместо елха да украсяват палмово дръвче, което отрупват с памук.

Япония

И тук коледното дръвче е популярно, макар че повечето японците не са християни.

България

В България този обичай идва от Русия, като по време на Руско-турската освободителна война много руснаци уреждали доставката на коледни дръвчета в по-големите градове на България. Така този обичай станал толкова популярен в страната, като се свързвал както с коледните, така и с новогодишните празници. През 1920 г. елхата е забранена като религиозен символ, а през 1936 г. отново е разрешена, но само като новогодишна традиция.

Истории за произхода на коледното дърво

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин