История и интересни факти за Карловия мост в Прага, Чехия - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
История и интересни факти за Карловия мост в Прага, Чехия
Автор: Елена Исаева

Столицата на Чехия, Прага е един от най-посещаваните градове не само в Европа, но и по целия свят и определено има защо. Градът на 100-те кули, както още е известен, може да предложи на своите посетите уникални забележителности, сред които много замъци, кули, мостове и други, различни видове бира и куп други интересни и вкусни неща.

Едно от най-посещаваните места в града не само от туристи, но и от местните е Карловият мост. Той е една от емблемите на град Прага и от него се разкриват страхотни гледки към река Валтава и самата Прага.

История и интересни факти за Карловия мост в Прага, Чехия
Снимка: Елена Исаева

Уникално красивият и чудесен за разходки Карлов мост свързва двете части на Прага, които се наричат Мала страна и Старе место. Строителството на това абсолютно архитектурно бижу започва още през 1357 г. по нареждане на Карел IV. Дължината му е цели 520 метра, а ширината – 9.5 метра. Мостът е изграден върху 16 красиви арки над река Вълтава и на него може да видите 30 на брой различни скулптори, които са истински произведения на изкуството.

История и интересни факти за Карловия мост в Прага, Чехия
Снимка: Елена Исаева

Мостът е като една галерия на открито, пълна с прекрасни шедьоври на изкуството. Той е изцяло пешеходен и на него от време на време може също така да видите местни художници, които продават своите картини. Спрете се и ги разгледайте, понякога може да откриете някоя, която си заслужава да бъде купена.

История и интересни факти за Карловия мост в Прага, Чехия
Снимка: Елена Исаева

Карловият мост е част от т.нар. Кралски път. Любопитно е да се отбележи, че първото, ако може така да се нарече, украшение на моста е било дървен кръст, който е подменян множество пъти и през 1659 г. е подменен с бронзов такъв със статуя на Иисус.

През 1683 г. пък е поставена една от най-красивите скулптори на моста и тази, с която той се слави най-много - увековечен е свети Йоан Непомуцки (Ян Непомуцки на чешки), който се е смятал за покровителят на Бохемия. По заповед на крал Вацлав IV, Йоан е екзекутиран, а тялото му е хвърлено от моста в тъмните води на река Вълтава. Предание разказва, че точно тогава над водата се появили пет звезди, затова и светецът е изобразяван с венец от звезди.

История и интересни факти за Карловия мост в Прага, Чехия
Снимка: Елена Исаева

В наши дни, за да бъдат опазени по-добре за идните поколения, всички скулптори са заменени от копия, като оригиналите се пазят в Националния музей на Прага.

Мостът става пешеходен през 1965 г. като се смята, че всяка година по него минават около 10 милиона души.

Мястото е просто приказно, чудесно за романтични разходки, снимки или просто да се насладите на красотата на златна Прага. От него се разкриват наистина неветоятни панорамни гледки от двете части на чешката столица. Карловият мост е и предпочитано място за срещи и разходки сред местните.

История и интересни факти за Карловия мост в Прага, Чехия
Снимка: Елена Исаева

 

Ако искате да видите красивият Карлов мост в цялата му прелест, то непременно се повозете на някое корабче или лодка по река Вълтава. Тогава ще имате не само общ поглед на моста, но и ще може да разгледате Прага от друга гледна точка. Изживяването си заслужава и е една от най-посещаваните атракции за туристи тук в града.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин