История и интересни факти за Свазиленд - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
История и интересни факти за Свазиленд
Автор: Елена Исаева

Свазиленд, официално известно като Кралство Есватини, е държава без излаз на море, разположена в Южна Африка. Ето кратък преглед на неговата история и някои интересни факти:

Ранна история: Районът на днешен Свазиленд е бил обитаван от народа на ловци и събирачи сан, а по-късно от племена, говорещи банту. Народът Свази мигрира в региона през 15-ти век, воден от своя вожд Нгуане III.

История и интересни факти за Свазиленд
Снимка: pixabay.com

Формиране на кралството: Кралство Свазиленд е създадено в средата на 18 век от крал Собхуза I. Той обединява различни кланове и полага основите на монархията на Свазиленд, която продължава да бъде неразделна част от идентичността на страната.

Колониална ера: Свазиленд попада под британска защита в края на 19 век, като става британски протекторат през 1902 г. Страната получава независимост от Великобритания на 6 септември 1968 г. и запазва своята монархия.

Крал Мсвати III: Крал Мсвати III е управляващ монарх от 1986 г. Той е известен с насърчаването на културните традиции на Свази и ролята си в политическата система на страната.

Уникална политическа система: Свазиленд има уникална политическа система, известна като „монархическа демокрация“. Кралят е държавен глава и назначава министър-председателя и кабинета, докато страната има и двукамарен парламент, състоящ се от Сенат и Камара на събранието.

Културно наследство: Свазиленд има богато културно наследство и опазването на традициите на Свази е високо ценено. Годишните церемонии Umhlanga (Танц с тръстика) и Incwala са важни културни събития, които празнуват обичаите на страната и обединяват общностите.

Естествена красота: Свазиленд е известен със своите зашеметяващи пейзажи, включително хълмисти хълмове, буйни гори и живописни долини. Разнообразните екосистеми на страната поддържат изобилие от флора и фауна.

Долината Ezulwini: Долината Ezulwini, известна още като „Долината на рая“, е популярна туристическа дестинация в Свазиленд. Той предлага набор от места за настаняване, културни изживявания, занаятчийски пазари и дейности на открито.

Mlilwane Wildlife Sanctuary: Свазиленд е дом на няколко резервата за диви животни и национални паркове. Mlilwane Wildlife Sanctuary е най-старият и най-достъпен парк, предлагащ възможности за игри, сафарита за разходки и наблюдение на птици.

Свазилендски занаяти от тръстика: Свазиленд е известен със своите изящни занаяти от тръстика. Местните занаятчии създават сложно тъкани кошници, шапки, рогозки и други традиционни предмети, които се продават като сувенири и се изнасят по целия свят.

Богата музика и танци: Свазиленд има оживена музикална и танцова сцена. Традиционните песни, ритмичните ритми и енергичните танцови изпълнения играят неразделна роля в културата на Свази и се представят на различни фестивали и събития.

Инициативи за ХИВ/СПИН: Свазиленд има един от най-високите нива на разпространение на ХИВ/СПИН в световен мащаб. Правителството, заедно с международните организации, изпълни цялостни програми за превенция и лечение за справяне с епидемията.

Икономически предизвикателства: Свазиленд е изправен пред икономически предизвикателства, включително високи нива на безработица и неравенство в доходите. Въпреки това се полагат усилия за разнообразяване на икономиката и насърчаване на сектори като туризъм, селско стопанство и производство.

Официални езици: Свазиленд признава както свази (siSwati), така и английския като официални езици, което отразява неговите културни и колониални влияния.

Регионално сътрудничество: Свазиленд е член на няколко регионални и международни организации, включително Южноафриканската общност за развитие (SADC) и Организацията на обединените нации.

 

Свазиленд, или Есватини, предлага богата комбинация от история, култура, природна красота и топло гостоприемство. Въпреки малкия си размер, страната има различна идентичност и силно чувство на гордост от своите традиции. Посетителите на Свазиленд могат да се докоснат до неговото културно наследство, да изследват зашеметяващите му пейзажи и да се свържат с дружелюбния народ на Свазиленд.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин