Историята на Ватикана, която може би не знаеш - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Историята на Ватикана, която може би не знаеш
Автор: Peika.bg
Историята на Ватикана, която може би не знаеш

Нека ви обърнем внимание най-необичайната страната, намираща се в центъра на Рим. Да, точно така, става въпрос за Ватикана.

Тя се разпростиран на от около 110 дка и има население от приблизително 1000 души. Това обаче на практика не е суверенна държава в класическия юридически смисъл на думата, тъй като тя се държи от Светия престол. Градът-държава Ватикана е пример за църковна държава, като папата е не само религиозен лидер, но и държавен глава

Тя е основана през 1929 г. след подписването на Латеранските договори между италианската държава и Светия престол, като те определят правата и привилегиите на католическата църква и положението ѝ в Италия.

Интересен факт е, че името „Ватикан“ е използвано по време на Римската република, като така била наричана блатиста местност, разположена на западния бряг на Тибър. Там са построени няколко вили по време на Римската империя. Между 14-18 г. пр. н. е., Агрипина Старша решава да изсуши района, засажда градина и превръща блатата в красива местност.

Историята на Ватикана, която може би не знаеш

Дори преди пристигането на християните в района, Ватикана вече се е смятал за свещено място и районът не е бил достъпен за живеене и обитаване. През 326 г. там е построена Константинова базилика, придобила известност впоследствие като „Св. Петър“. 

Районът на страната е част от Монс Ватикана, което означава връх Ватикан, както и част от бившите Ватикански полета. На територията на Ватикана се намират няколко исторически и културни обекта – Базиликата „Свети Петър“, Апостолския дворец и Сикстинската капела, заедно с множество други значими сгради. По време на подготовката на Латеранските договор границата на евентуалната държава-град е била ясно повлияна от факта, че голяма част от Ватикана е била оградена от стена или големиасградa, но в територията му се включва и площадът „Свети Петър“.

Интересен факт е, е населението се състои главно от две групи – свещениците, които също се удвояват като длъжностни лица на държавата и швейцарската гвардия. Различни работници и обслужващ персонал пребивават в държавата Ватикана, но на практика са граждани на Италия.

Страната е оглавявана от папата, който е и ръководител на Римокатолическата църква в световен мащаб. Той има законодателни, съдебни и изпълнителни правомощия в държавата, като законодателната власт се упражнява от папската комисия, която е назначена от папата и има 5-годишен мандат.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин