Историята за произхода на единствената родопска песен за работа - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Историята за произхода на единствената родопска песен за работа
Автор: Peika.bg
Историята за произхода на единствената родопска песен за работа

Ето и историята за произхода на единствената родопска песен за работа:

„Торнал е Тьодю на гурбет да иде“.

Всеизвестни и многобройни са омайните любовно-лирически, хайдушки и сватбарски родопски песни. Във фолклора на родопчаните обаче има само една единствена песен в която се пее за работа. Това е песента, която днес се нарежда сред 10-те най-известни родопски песни „Торнал е Тьодю“.

На снимката ще видите текстът на песента, която разкрива своята интересна история. В песента се споменава емблематичната за село Момчиловци и гурбетчиите от него местност „Кърджалийски камень“, която до известна степен издава факта, че именно хора от Момчиловци са нейните автори. От тази местност тръгвали на гурбет мъжете, тук се разделяли със семействата си, тук и пукали с пушките си, за да известят близките си за своето завръщане.

Авторите на песента са геолога проф. Георги Мандов и Димитър Радичев от село Момчиловци.

Началото си песента води от една неизживяна абитуриентска вечер през май 1949 г. Настъпил дългоочакваният от всички младежи абитуриентски бал и за двамата младежи от село Момчиловци. Те обаче нямали пари, за да си купят официални дрехи и обувки. Единият бил обут в цървули, а другият в гуменици.

Когато видели как се накиприли техните връстници от Чепеларе ги досрамяло и не отишли на бала си, а останали в общежитието. Тогава Радичев и Мандов решили да измислят песен с която да запомнят тази вечер. И така се зародила известната днес родопска песен „Торнал е Тьодю“.

Мандов и Радичев не пропускали да „промотират“ творението си и в родното Момчиловци. Изпълнявали я на бригади и тържества. Песента постепенно започнала да се популяризира. Те обаче не обелвали и дума, че са авторите.

Малко след като двамата младежи измислили песента, тя привлякла вниманието на именитата певица Радка Кушлева, която й направила запис и така напуснала пределите на селото и околностите му и зазвучавала по националното радио.

След това я подемат един след друг редица певци. Постепенно влиза в редовния репертоар на механите.

Сега песента на някогашните ученици е поне в първите 10 родопски песни по популярност.

Днес, екопътека, тръгваща от центъра на село Момчиловци и минаваща през местността „Кърджалийски камень“, спомената в песента, носи именно нейното име - „Торнал е Тьодю на гурбет да иде“. На този емблематичен камък са поставени табели с текста на родопската песен и нейната история, която е повод за гордост на Момчиловци. 

Автор: Анна Велева

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин