За любителите на мистиката: 5 особени места в България - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
За любителите на мистиката: 5 особени места в България
Автор: Вероника Иванова
За любителите на мистиката: 5 особени места в България
Снимка: bg.wikipedia.org

България, освен с красивата си и разнообразна природа, се отличава и с високоенергийните  места, които могат да бъдат срещнати на територията ѝ.

За тези места съществуват множество легенди и мнозина вярват, че идвайки тук могат да се излекуват от всяка болест или да сбъднат желанията си. В случай че сте любители на мистичното, то може би ще ви е интересно да научите кои са 5-те най-известни места в родината ни, на които витае една по-особена енергия:

1. Белинташ

Този загадъчен обект се намира в Родопите и представлява скално плато с продълговата форма. Въпреки археологическите проучвания, провеждани тук, и до днес няма единодушно мнение по въпроса за какво е служило мястото. Може би най-мистичен вид имат съвършено еднаквите дупки в самата скала – на места те образуват геометрични фигури и дори има предположение, че те оформят карта на звездното небе.

За мястото са възникнали и множество легенди, като според една от тях платото е използвано от извънземните още преди милиони години, като площадка за кацане. Друга хипотеза пък гласи, че мястото е било пристан за Ноевия ковчег, а във въпросните дупки са били захванати халките, към които са били привързани корабните въжета. Каквато и да е истината, едно е сигурно – всеки посетител на Белинташ може да усети мистичната енергия, витаеща тук.

За любителите на мистиката: 5 особени места в България
Снимка: bg.wikipedia.org

2. Пещерата на Св. Иван Рилски

Въпреки популярността на Рилския манастир, може би не всички туристи, които го посещават знаят, че съвсем наблизо до него има пещера и параклис от камък, направен в чест на светеца. Тръгвайки по тревиста горска пътечка, съвсем скоро ще се озовете пред тесния вход на пещерата. След като преминете през него и излезете от другия ѝ край ще видите чешма с животворна вода. Според поверието, греховете на всеки, минал по този път, ще бъдат опростени.

За любителите на мистиката: 5 особени места в България

3. Скално-култов комплекс Татул

Този комплекс се намира край родопското село Татул и представлява скален масив с пресечена пирамида на върха. Светилището се състои от 2 саркофага, четириъгълно легло за главния олтар и триметров кладенец. Според една от теориите мястото е използвано от древните траки като жертвеник за почести към Бога на Слънцето.  Друга теория пък гласи, че тук е светилището на Орфей (макар да не е много обоснована). Мнозина, посетили обекта, твърдят, че тук се усеща много силно енергийно присъствие, което сякаш идва внезапно от нищото.

За любителите на мистиката: 5 особени места в България
Снимка: bg.wikipedia.org

4. Стаята на Преподобна Стойна в село Златолист

Това планинско селце, сгушено в полите на Пирин, съвсем близо до Сандански, е известно като мястото, където е живяла светицата. Легенди се носят за Преподобна Стойна и чудесата, които е извършила приживе. Днес всеки посетил стаята ѝ в черквата “Св. Георги”, намираща се в селото, може да потвърди, че там се усеща много силна енергия. Макар стаята да има съвсем обикновен вид, тръгвайки си от нея, човек чувства необяснима промяна. Според популярна легенда мястото може да сбъдва желания, но трябва да са чисти и от сърце.

За любителите на мистиката: 5 особени места в България

5. Седемте Рилски езера

Седемте Рилски езера са  достатъчно известни и може би нямат нужда от представяне. Според много от посетителите на езерата, тук се усеща една силна, зареждаща енергия, която всеки поне веднъж в живота си трябва да попие, обхождайки мястото. Вярва се, че именно тук  се  намира един от най-силните енергийни центрове, разположени на територията на България.

 

За любителите на мистиката: 5 особени места в България
Снимка: bg.wikipedia.org

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин