Ивайловград: Язовир със загадъчни води - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Ивайловград: Язовир със загадъчни води
Автор: Мария Ангелова

Язовир Ивайловград е един от най-големите в страната. Най-дългият (цели 36 км). И един от най-загадъчните.

Само който не е минавал вечер по ръба на язовирната стена по пътя Ивайловград – Любимец, няма да се съгласи. Ако не шофирате оттам редовно, и без това шосето ще ви се стори магично. Сякаш минавате по горски път - зад всеки следващ завой може да ви очаква някое животно на асфалта – див кон, таралеж, костенурче...

Източните Родопи са място, което не може да се обясни с описания или със „зад следващия завой може да ви очаква...“. Колкото и да бяхме слушали, не вярвахме съвсем. Казвахме си „Как пък ще е чак толкова специално“, а се оказа, че сега само кроим планове как да се върнем да видим още от Ивайловград и околностите му.

Та ако първата ви среща с язовир Ивайловград е нощем, докато минавате по стената му, ще ви се запривиждат разни водни феи, чудовища, сенки, и е-е-ей там долу, между сенките на дърветата не мръдна ли нещо?

Стената прегражда пространството между хълмовете на Източните Родопи, а под краката (колата) ви има 75 м височина. Говори се, че стената е трябвало да бъде висока 105 м и тогава "Ивайловград" е щял да бъде най-големият язовир на Балканския полуостров. Но това е означавало да се потопят мините край Маджарово и в крайна сметка проектът отпада.

Язовирът е любимо място на рибарите, които през уикендите отрупват бреговете му като ята птици. Тук се ловят шаран, бяла риба, сомови. Има и много рибари, които плават с лодки във вътрешността на язовира, всяко лято във водите му се провежда национално състезание по кану-каяк.

Язовир Ивайловград има брегова ивица от впечатляващите 64 км. Само на няколко места обаче можете да доближите водата с кола – едно от най-популярните е село Бориславци. Покрай язовира няма много места за отсядане, но можете да използвате Ивайловград или някои от околните градове и села за изходен пункт.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин