Иво Николов за тайната на водопадите - Интервю на пейката - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Иво Николов за тайната на водопадите
Автор: Таня Стоилкова

“Има някаква мистика и величие при падането на водата и разбиването в скалните подножия.”

Това е причината Иво Николов да поеме на обиколка из най-красивите водопади в България и да събере 60 от тях в книгата "Българските водопади. Фото пътеводител”. Превръщайки се в истински изследовател, той се заравя в стари топографски карти, обикаля диви места и разговаря с местните жители. Повече за проекта, идеята и голямата тайна на водопадите ще научите от интервюто специално за Peika.bg.

- Защо точно водопади? А не пещери, поляни или нещо друго?

- Защото водопадите са много по-интересни и впечатляващи. Има някаква мистика и величие при падането на водата и разбиването в скалните подножия. Загледан в мощта и творението на природата, човек може с часове да седи пред тези природни феномени и да им се възхищава. Всеки един водопад е коренно различен от останалите. До голяма част от тях се стига лесно, има изградени екопътеки, намират се в очарователни местности, заобиколени от скали, гори и ждрела. От друга страна се оказа, че липсва достатъчно туристическа информация за водопадите у нас, което допълнително ме мотивира да започна проекта "Водопадите в България".

- Как се роди идеята?

- Всичко започна като на шега през 2007 г. След разходка до няколко от водопадите около Велико Търново, споделих снимките във Facebook профила си. Учудих се какъв голям интерес предизвикаха снимките сред приятелите ми, които изявиха желание още при следващата "водна" екскурзия да се включат и те. Тогава реших да създам интернет страница, в която да публикувам снимки и полезна турстическа информация за посетените водни каскади. Идеята за печатното издание се роди няколко години по-късно, като естествено продължение на проекта. Смятам, че по този начин информацията става достъпна до много по-широк кръг от хора, желаещи да се насладят на тези уникални природни кътчета на България.

- Как намираш неизвестните и закътани водопади?

- Както вече споменах, в самото начало информацията в интернет беше доста оскъдна. Такава можеше да се намери само за най-големите и най-известните като Райското пръскало или Крушунските водопади. Започнах да търся и да черпя информация от стари топографски карти, както и директно от кметствата и общините на населените места. Вече пристигнал на място, местните жители ме опътваха как да стигна до самия водопад. Беше забавно преживяване, но на моменти - в почти обезлюдените села - трудно и безизходно...

- От колко общо водопада избра 60? Какво се случи с историята на останалите?

- От всички над 100 водопада в България избрах 60 - най-атрактивните, най-големите, с най-лесен достъп. Тях съм описал подробно в книгата. В нея е отделено място и на по-малките водопади, които присъстват само с име, кратко описание и GPS координати. Почти всички водопади у нас са много красиви, леснодостъпни и могат да бъдат посетени дори от неопитни туристи. 

- Колко време ти отне цeлия проект?

- Времето от първата разходка и снимки на Великотърновските водопади, през стартирането на интернет страницата www.waterfallsbg.info, до завършването на първото печатно издание отне около 5 години. Това е така, защото периодът на пълноводие на водопадите и съответно най-подходящият за посещение, е сравнително кратък - пролет-лято. 

- Ще има ли продължение?

- На първо време смятам да обогатя изданието с информация за местата за настаняване в районите около водопадите - хотели, къщи за гости в близост и др. В период от година-две планирам и пускането на ново издание, което да включва нови по-малко известни водопади. Наред с това ни предстои и друг много интересен проект, свързан с най-атрактивните туристически кътчета на родината ни. Очаквайте го! 

- Кой е твоят любим водопад?

- Всеки водопад има своето очарование, но ако трябва да посоча фаворити, това са Чипровски водопад, Рилска скакавица, Попинолъшки водопад, Полска скакавица и Тетевенските водопади. 

- Коя е голямата тайна на водопадите?

- Водопадите са постоянен генератор на много чист и свеж въздух! Това се дължи на отрицателните йони, с които е наситен въздухът около тях. Образуват се от разбиването на водата в скалата и имат изключително благоприятно въздействие върху здравето на човека. Водопадите са единствените места на цялата планета, при които се среща толкова голямо насищане с отрицателни йони. Просто, но факт!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Интервю на пейката
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин