Изба Карабунар – пазител на традициите - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Изба Карабунар – пазител на традициите

Животът е твърде кратък, за да пиеш лошо вино“


На 80 км от София в местността Шаровица, Пазарджишко, има едно място, което си е поставило за цел да пази българските традиции в производството на висококачествени вина и ракии. Изба Карабунар е разположена близо до село Карабунар, един от традиционните лозаро-винарски райони на България. Селото е прочуто далеч извън границите на Пазарджишка област с производството си на първокачествени вина, това е и причината да запази турското си име.

30944

Изба Карабунар е построена през 2007 г. 170 декара от собствените й лозови масиви се намират в радиус 2 км от избата. Акцент в сортовата селекция са българските бели сортове Димят и Червен Мискет, засадени специално за производството на висококачествени ракии, които се дестилират в 1500-литров меден казан. Избата притежава и 180 декара лозя в Северна България край град Килифарево. Там се отглеждат международните сортове Пино Гри, Пино Ноар, Каберне Фран. Гроздето се бере на ръка, а виното отлежава в български и френски дъбови бъчви между 9 месеца и 2 години.

Ракиите на изба Карабунар

Избата произвежда три линии ракия - Културна, Бастуните и Шаровица. От най-висок клас е ракията Културна резерва, която е направена от дестилати, отлежавали минимум 8 години в бъчви от български дъб, и се предлага на пазара в оригинална стъклена гарафа. Интересна е и уникалната за българския пазар Люта Карабунарска ракия, която се прави с настойка от люти чушки по специална рецепта.

30946

Вината на изба Карабунар

Вината на изба Карабунар могат да се намерят под търговските марки Heritage, l'Evolution и Contour. През 2014 г. избата завоюва първото си голямо международно признание – печели златен медал с Розе Мерло/Каберне на конкурса в Монреал, Канада. Енолог на винарната е Надежда Дюлгерска с повече от 10-годишен опит. Тя е канена за международен винен съдия на световни винарски конкурси, избирана е за Енолог на 2013 година в България и е заместник-председател на Съюза на българските енолози.

За контакти: Към момента не се организират посещения на избата. Повече за изба Карабунар ще откриете на bulgarian-heritage.com.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин