Рилските езера - кое е най-доброто време да се насладите на красотата им? - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Рилските езера - кое е най-доброто време да се насладите на красотата им?
Автор: Peika.bg
Рилските езера - кое е най-доброто време да се насладите на красотата им?

Рилските езера винаги са били едно от най-посещаваните места в България за туристи, които търсят красиви гледки и приключения на открито. Но кога е най-доброто време от годината, за да ги посетите?

И така, готови ли сте да откриете красотата на Рилските езера? Прочетете тази статия и ще бъдете готови да се потопите в красотата на това природно чудо!

Според легендата там, където сега са езерата, някога живеели мъж и жена великани. Те били толкова влюбени един в друг, че злите сили им завидели и изпратили ветрове, бури, гръмотевици и виелици, за да ги унищожат. Мъжът смело бранил дома си и своята любима, но злите сили го победили и той паднал мъртъв в неравната битка. Жена му плакала толкова дълго и неутешимо, че от бисерните й сълзи се образували Седемте рилски езера. 

Различните сезони предлагат различни изживявания в Рилските езера.

Рилските езера - кое е най-доброто време да се насладите на красотата им?

Пролетта и лятото са периодите, когато цъфтят дивите цветя и зелените нюанси обгръщат всичко около вас. Това е идеалното време за хайкинг, планинско колоездене и разходки до езерата. 

Есента е също прекрасно време за посещение на Рилските езера. Листопадът е в своя пик, а цветовете на природата са красиви и ярки. Това е също време, когато няма толкова туристи, така че можете да се насладите на спокойствие и прекрасната гледка.

Зимата е друг сезон, когато Рилските езера стават изключително красиви. Водата замръзва и се образуват ледени платформи, които могат да бъдат много впечатляващи. Предпочитате ли зимните спортове, Рила е също дестинацията за вас.

Маршрути:

Маршрутите до езерата са няколко, проучете ги старателно преди да тръгнете и изберете този, който е подходящ за вас. Правилната преценка на собствените ви сили е от огромно значение за това как ще си прекарате в планината.

Единият вариант е да стигнете до Сапарева баня, да хванете пътя за Паничище и да продължите да се изкачвате нагоре, докато не стигнете хижа „Рилските езера”. Ако не сте си взели храна и вода, Сапарева баня е последното място, на което можете да го направите, възползвайте се. Починете си, топнете се в минералните извори или хвърлете един поглед на естествения минерален гейзер и продължавайте нататък, че път ви чака.

Ако си падате малко кашкавал турист или сте тръгнали късно, можете да стигнете до Дупница, оттам да вземете влак или автобус и да слезете на първата станция на лифта. С него бързо ще се изкачите до хижата, наслаждавайки се на природните хубавини.

До Седемте рилски езера може да се стигне и през Рилския манастир. Предупреждавам, че пътеката е много стръмна и тясна, а преходът отнема 4-5 часа. Ако не сте добре подготвени психически, физически и с екипировка, просто не тръгвайте по нея.

Можете да обиколите Седемте езера за един ден, а може да си отделите няколко дни и да преспивате в малките хижи, които се намират в близост до езерата. Най-добре е да предприемете пътешествието в средата на юли. Не се лъжете по жегата в града, вземете си топли дрехи, резервни чорапи и ветровка – горе температурите падат до -5 градуса през нощта, а по пътя има малки и не толкова малки островчета от неразтопен сняг, през които трябва да минете. Ако имате найлонови торбичка, на някои места можете дори да се попързаляте.

Но какво да очаквате от това приключение и как да направите посещението си още по-приятно?

Първото, което трябва да направите, е да се уверите, че имате подходяща екипировка. В зависимост от сезона и дейността, която планирате да правите, можете да имате нужда от облекло, обувки и аксесоари, които да ви предпазят от ветрове, дъжд, сняг и други природни фактори.

Освен това, трябва да запазите спомените от посещението си в Рилските езера. Вземете със себе си камера или телефон за снимки, за да можете да запечатате незабравимите моменти.

Последно, но не на последно място, трябва да се уверите, че имате достатъчно време, за да се насладите на красотата на Рилските езера!

От горе надолу езерата носят следните имена: 

  • Сълзата,
  • Окото,
  • Бъбрека,
  • Близнака,
  • Трилистника,
  • Рибното,
  • Долното.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин