Изумителните красоти на Румъния: Откриване на най-красивите градове в страната - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Изумителните красоти на Румъния: Откриване на най-красивите градове в страната
Автор: Peika.bg
Изумителните красоти на Румъния: Откриване на най-красивите градове в страната
Снимка: pixabay

Румъния е една от най-известните държави в Източна Европа, която предлага изобилие от културни, исторически и природни забележителности.

От красивите градове с богата архитектура до живописните природни пейзажи, тази държава има много неща да предложи на посетителите си. В тази статия ще ви запознаем с някои от най-красивите градове в Румъния, които ще ви покажат магията на тази удивителна страна.

  1. Букурещ
Изумителните красоти на Румъния: Откриване на най-красивите градове в страната
Снимка: pixabay

Букурещ е столицата на Румъния и е един от най-големите градове в страната. Този град е известен с богатата си култура, музеите, хотелите и красивата архитектура. Най-известните забележителности включват Кралския дворец, Парламента и множество музеи.

Дворецът на парламента (Palatul Parlamentului) – това е най-голямата административна сграда в света след сградата на Пентагона в САЩ

Площадът на революцията (Piaţa Revoluţiei) се намира в центъра на Букурещ. Наоколо се намират Дворецът на парламента и Библиотеката. 

Триумфалната арка - Оригиналната конструкция на Триумфалната арка (Arcul de Triumf) била от дърво в чест на румънските войници от Първата световна война. Настоящата арка е изградена от гранит и бетон. Висока е 25 м и има вътрешно стълбище, по което можете да се изкачите до терасата на върха й и да се насладите на панорамна гледка към града.

Старият град на Букурещ ще ви очарова. 

Националният исторически музей (Muzeul Naţional de Istorie a României) се помещава в сградата на бившата пощенска палата от края на XIX – началото на XX век. Изграден е в неокласически стил. Представя историята на Румъния от древни времена до наши дни. 

Музей на румънския селянин (Muzeul Taranului Român) е мястото, на което ще научите за историята на Румъния, за традициите и обичаите на местните жители. Изложени са предмети от селското ежедневие: съдове, традиционни носии, икони, мебели, килими, оръдия на труда. Ще видите дървена църква и дървена селска къща. Тук не съществува дистанция между изложените предмети и посетителите, защото те не са отделени зад стъкло. Това прави музеят различен и той е първият в Източна Европа, удостоен с наградата „Музей на годината” през 1996 г. 

Ботаническата градина - Заповядайте сред огромна колекция от растения от цял свят, редки и екзотични, в Ботаническата градина на Букурещ (Gradina Botanica). Тук има и оранжерия, където ще видите растения, отглеждани в необходимите специални условия. Това е едно прекрасно място за разходка и релакс сред природата.

  1. Сигишоара
Изумителните красоти на Румъния: Откриване на най-красивите градове в страната
Снимка: pixabay

Сигишоара е малък град в южна Трансилвания, известен с изумителната си средновековна архитектура. Градът е дом на забележителности като крепостта и замъка на Дракула, крепостта на Сигишоара и музеи.

Старата саксонска крепост – неслучайно през 1999 г. е включена в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. През 14-и и 15-и век цитаделата е допълнително укрепена – крепостните стени достигат дължина от 960 м, изграждат се 14 кули (колкото са били занаятчийските гилдии) и няколко бастиона, насочили оръдията си в четирите географски посоки.

Родната къща на Влад Дракула (Casa Vlad Dracul) – една от атракциите на старинното градче е къщата, в която на 7 декември 1431 г. се е родил влашкият владетел. По това време малкото румънско княжество е било под владичеството на западната си съседка Унгария, а Влад Драку (бащата на нарочения за вампир Влад III Цепешбил васал на унгарския крал Сигизмунд I. Скоро след раждането на малкия Влад семейството напуска града и заминавам за Влахия, водено от амбициите на бащата да завладее влашкия трон. Макар някои исторически източници да сочат, че добре реставрираната жълта сграда, носеща гордо надписа Casa Vlad Dracul, изобщо не е родният дом на трансилванския вампир, тази легенда се използва доста умело от местните предприемачи. Къщата е превърната в ресторант и хотел, така че дори може да спите в леглото на Дракула, а от вампири и други страховити създания ще ви пазят закачени скилидки чесън. Част от къщата е превърната в Музей на старите оръжия (Colectia de Arme Medievale). Адрес: str. Cositorarilor 5, работно време: вторник – неделя 10:00 - 15:30 часа.

Часовниковата кула (Turnul cu ceas) – Висока 64 м, първоначално е използвана и за главен вход към града. Построена е през втората половина на 14-и век, като е разширявана през 16-и век. След взрив през 1676 г., причинен от складирания барут в намиращата се наблизо Кула на шивачите, австрийски майстори възстановяват горната част на разрушената Часовникова кула в запазения и до днес бароков стил. В края на века е добавен и часовников механизъм, изработен в Швейцария от майсторите, направили и часовника с дървените фигури в Прага. Част от фигурките на часовника в Сигишоара представят дните на седмицата, а други две – Правосъдието и Справедливостта. През 1964 г. часовникът е снабден с електрически механизъм, работещ и до днес. Часовниковата кула, известна още и като Кулата на кметството, е използвана за заседанията на Градския съвет до 1556 г., а от 1899 г. приютява историческия музей на града, в който може да се види и малко стряскащата колекция от уреди за мъчения. Работно време: вторник – неделя 9-16 часа.

Църквата на хълма (Biserica din Deal) – Не пропускайте да видите и църквата на хълма, построена в готически стил и сочена за най-ценния архитектурен паметник в Сигишоара. Строежът на църквата, носеща името на свети Никола, започва през 1345 г. и приключва през 1525 г. Първоначално е католическа, но впоследствие става главната църква на саксонското население на града, което през 1547 г. приема лутеранството. Църквата е забележителна с фрагменти от стенописи от 1483-1488 г., изобразяващи различни библейски сцени, една от които е Светата Троица като човек с три лица. Освен интересните стенописи, в църквата могат да се видят и ценни образци на готическото изкуство – скулптури и дърворезби.

  1. Сибиу
Изумителните красоти на Румъния: Откриване на най-красивите градове в страната
Снимка: pixabay

Сибиу е един от най-красивите градове в Румъния, разположен в южна Трансилвания. Градът е известен с богатата си култура и история, която е налице в изобилие на неговите музеи, галерии и забележителности. Най-известните забележителности включват крепостта на Сибиу, Музея на фолклора и Бигарския водопад.

Сибиу е един от най - важните културни и религиозни центрове в Румъния, също е и основна транспортна точка. Старият град на Сибиу е разположен на хълм, на 200м от брега на река Цибин, и е вписан в списъка на ЮНЕСКО през 2004г. Той е разделен на две части – горна и долна част. Долната част на града е модернизирана и индустриализирана. Единствената запазена забележителност там е най – старата църква в града, датираща от 1292г.

В Горната част са съсредоточени повечето интересни забележителности като двореца Брукентал – важен бароков паметник, построен през периода 1777 – 1787г. , синята къща (барокова сграда от XVIII век), йезуитската църква, крепостните стени (построени от глина и много запазени) и др. Музеите в града са организирани на две места - националния музей Брукентал и националния музеен комплекс Астра. 

  1. Брашов
Изумителните красоти на Румъния: Откриване на най-красивите градове в страната
Снимка: pixabay

Брашов е бил немска колония и до ден днешен се рекламира с немското си име Кронщад. Наброява около 280 хиляди души и е 8-ми по големина в Румъния. Градът е леснодостъпен с добра инфраструктура. В него ежегодно се провежда музикалния фестивал Златният елен, а съвсем близо до мястото е и най-известният румънски зимен ски курорт – Пояна Брашов.

Сред главните забележителности с интересна история е Черната църква. Тя е най-голямата готическа църква, строена близо сто години от 1385 г. Името й идва след един пожар през 1689 г., когато покривът и е унищожен от пламъци и цялата й каменна част е почернена от сажди. Изключително ценни и красиви са каменните и склуптури, украсяващи петте портала на катедралата.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин