Какво може да видите в румънския град Тимишоара? - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Какво може да видите в румънския град Тимишоара?
Автор: Елена Исаева

Тимишоара е град и административен център на Окръг Тимиш, Банат, Западна Румъния. Със своите 319 279 жители (2011 г.) Тимишоара е третият по големина град в Румъния. Макар и не толкова известно за туристите, мястото определено е доста красиво и интересно, и има какво да предложи на своите туристи.

Градът е известен с прозвището „Виената на Балканите“, защото дълго време е част от Австро-унгарската империя и центърът му, запазен и до днес, напомня за старата Виена. Той е важен университетски център, в който се изучават медицина, механотехника, електротехника, право. Обликът на града наистина е доста запазен и ще ви пренесе в един съвсем друг свят, в друга епоха.

Какво може да видите в румънския град Тимишоара?
Снимка: pixabay.com

Международното летище е разположено на изток от града. На запад от града е изградено малко частно летище.

Край пешеходна зона в градския център са разположени множество магазини и улични кафета. В двата му края се намират величествената православна катедрала и градската опера. Интересни за туристите са старата градска крепост около площад „Унири“ (Piaţa Unirii), площад „Домплац“ (Domplatz) с неговите внушителни сгради от времето на Австро-унгарската империя, католическата катедрала и сръбската църква. Разходката из изторическия център е нещо, което никой не бива да пропуска. Само така може да усетите истинския дух на дадено място.

В 1845 г. тук е роден Йосиф Иванович – най-известният композитор на валсове след фамилията Щраус.

Тимишоара е сърцето на Румъния. Крие в себе си толкова много красота, история и прекрасна архитектура, че дори бих казала, че е един от най-красивите градове в Европа.

Тимишоара се слави и като един от най-зелените градове в Румъния. Наричат го Града на розите, а през пролетта в многобройните му паркове цъфтят хиляди лалета във всякакви цветове.

Тук се издига и един по-необикновен музей - Музеят на революцията от 1989 г., който проследява историческите събития, довели до свалянето на Чаушеску от власт.

Какво може да видите в румънския град Тимишоара?
Снимка: pixabay.com

Още един музей, посветен на съветската ера, представлява апартамент, подреден и обзаведен изцяло с вещи и продукти от това време. Музеят е интересен предимно за западните туристи, но с минаването на годините все повече млади хора от Югоизточна Европа също го посещават.

Друг площад, чието име си струва да запомните, е Площадът на обединението - той пък се намира в центъра на старата част на Тимишоара и по ръба му са се подредили католическа и сръбска църква, бароков дворец и други впечатляващи сгради.

Някога Тимишоара е била опасана с крепостни стени, от които днес не е останало кой знае колко. Бастионът е част от тези стени и преди няколко години беше реновиран, за да създаде поне частично представа за някогашния вид на града.

Впечатляващо е и присъствието на еврейската общност в града, която според историческите данни живее тук от 2-ри век.Отдалечете се малко от центъра и се разходете (буквално и във времето назад) в Музея на банатското село. В него ще видите повече от 30 традиционни селски къщи от 19-и век. Къщите са преместени камък по камък и греда по греда от различни краища на страната, за да бъдат събрани в този музей на открито.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин