Къде да изпиете чаша хубаво вино в България? - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Къде да изпиете чаша хубаво вино в България?
Автор: Мая Джамбазова
Къде да изпиете чаша хубаво вино в България?
Снимка: June Franks/Flickr

Преди време написахме статия за хубавото кафе и местата, на които можете да изпиете чаша от него. 

Този път сезонът ни вдъхнови да ви подскажем няколко места в България, на кото можете да се насладите на прекрасно вино.

Поморие

В града има винпром и няколко винарски къщи, които предлагат добро вино. В тях може да си закупите продукти за дома, както и да видите процесите на производство. Продукция от поморисйките изби се предлага и в заведения в Бургас, така че може да отморите с чаша вино в ресторант, близо до морския бряг или в заведение на центъра на града.

Село Осмар

Селото се намира близо до градовете Шумен, Плиска и Преслав, така че може да съчетаете винения туризъм с посещението на светини от българската история. В Осмар имат великолепен пелин, но и хубави вина. Традицията за винопроизводство и правене на пелин в селището датира от Възраждането. Ако желаете, можете да посетите и изба в селото. Има възможност да нощувате близо до Осмар, в хижа „Върбица“.

Сухиндол

В града има вековна традиция за производството на вино и производните му продукти. Местната лозаро-винарска кооперация е основана през 1901 г. В Сухиндол правят отлично вино, но и тук се гордеят с хубав пелин. Още през социализма градчето във Великотърновско е утвърдено във винарството. Любопитен факт е, че на някогашната двулевка е изобразена гроздоберачка – момиче от Сухиндол, което е заснето по време на гроздобер.

Свищов

Винопроизводството по тези земи има дълга история. Още по римско време е поставено началото на местната култура на пиене на вино. В града функционира винпром. А заведенията край река Дунав, в близост до къщата на Алеко, предлагат местно вино, което е изключително пивко, особено червеното. Местните производители предлагат още и горчивка, ракия, бренди.

Село Дамяница

В селото има изба, която създава едни от най-добрите български вина, затова си заслужава мястото да бъде посетено. Местният винопроизводител предлага винени турове на туристите, които са придружени с дегустации.

Благоевград

Тук също има традиции във винопроизводството, макар местният винпром отдавна да е разпродаден. През 2017 г. от 16 до 20 ноември в Благоевград ще се фестивал на виното. Така че, ако още нямате планове за края на седмицата, можете да се насочите към Благоевград. Там ще можете да опитате много и различни вина, както и отбрани ястия.

Мелник

Това е меката на българското винарство. Посетете най-малкия град в България и ще останете очаровани от виното, продавано в местните ресторанти и магазини. Не пропускайте да посетите Музея на виното, за да научите малко повече за историята и производството на блажената напитка. Горещо ви препоръчваме да разгледате и винарната в Кордопуловата къща. И разбира се – дегустирайте!

Изброихме ви само няколко местенца в България, където се предлага наистина хубаво вино. Открийте вашата любима винена дестинация. Успех и наздраве в дългите ноемврийски вечери!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин