Къде можем да пътуваме без тест и зелен сертификат? - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Къде можем да пътуваме без тест и зелен сертификат?
Автор: Peika.bg
Къде можем да пътуваме без тест и зелен сертификат?
Снимка: pexels

Великден наближава, а с това се засилва и желанието ни да пътуваме повреме на празниците. Но кои държави можем да посетим без да се притесняваме, че трябва да правим тестове, да бъдем под карантина или да се изискват зелени сертификати?

Ситуацията се мени с часове, така че ви съветваме преди да предприемете пътуване отново да проверите актуалността на информацията за държавата, която сте избрали.

Нека разгледаме актуален към момента списък на всички страни, до които може да пътуваме от България без изискване за представяне на COVID документи:

1. Сърбия 

2. Турция

Носенето на маски е задължително само на закрито.

3. Румъния

Носенето на маски на обществени места вече е само препоръчително, но не и задължително.

4. Словения

5. Дания

6. Швеция

7. Норвегия

8. Швейцария

9. Исландия

10. Полша

11. Обединено кралство

От 18 март т.г. отпадна задължението пристигащите от чужбина да правят Covid тест преди или след пътуване, както и да попълват формуляр за локализация на пътниците. Това се отнася за всички граждани, без значение от ваксинационния им статус. Очаква се Шотландия и Уелс да последват Англия в премахването на всички останали ограничения при международно пътуване, според информация на българското посолство в Лондон.

12. Ирландия

13. Нидерландия 

Нидерландия обяви, че страната вече няма да прилага ограничения за Covid-19 за пристигащи пътници, считано от 23 март т.г.. От пътуващите вече няма да  се изисква сертификат за ваксинация, възстановяване или тестване на граничните пунктове.

Освен облекчаване на правилата за влизане, властите обявиха също, че от 23 март ще премахнат и вътрешни ограничения за Covid-19 и обясниха, че решението е взето след оценка на текущата ситуация и заключението, че вирусът вече не причинява сериозни последици за здравето.

14. Унгария 

Отпадна и изискването за носене на маски.

15. Остров Мадейра

Остров Мадейра вече не прилага ковид ограничения за входящи пътници. Те не са длъжни да представят валидни документи за пътуване, свързани с Covid-19 при влизане от летищата и пристанищата. Това означава, че всички пътуващи, независимо от страната, от която идват, вече могат свободно да влязат в автономния регион Мадейра, без да е необходимо да предоставят валиден сертификат за ваксинация, възстановяване или тест при пристигането си. Властите обаче отбелязаха, че все още се препоръчва да се регистрират онлайн преди пристигането.

16. Черна гора 

Облекчи режима на влизане в страната за българските граждани. До 24 март от тях не се изисква да предоставят документи, свързани с Covid-19 при пристигане в страната. Няма изискване за предварителна онлайн регистрация на пътуващите и не се предвижда поставяне под карантина.

Гърция премахна изискването за попълване на PLFформуляр за пристигащите в страната по въздух. Решението влезе в сила на 15 март и се отнася за пътуващите от държавите членки на ЕС, както и от страни като Сан Марино, Албания, Северна Македония и др. Същевременно МВнР напомни, че не са отменени изискванията за допълнителни документи, свързани с Covid-19, които важат за всички пътуващи на възраст над пет години. 

17. Мексико 

От доста време Мексико е една от най-свободните откъм COVID ограничения страна, включително и при пристигане на границата, където не се изискват никакви документи за ваксинация или тестване.

18. Доминиканска република 

Първата карибска страна, която отмени всички ограничения на границата.

19. Аруба 

Не се изискват никакви документи, свързани с COVID-19, освен закупуване на местна здравна застраховка с покритие за инфекцията.

20. Монголия 

Страната не само отмени всички ограничения на границата, но и предлага безплатни ваксини на туристите.

21. Коста Рика 

За влизане в страната неваксинираните чужденци трябва да закупят задължителна здравна застраховка, а за ваксинираните и децата под 18 години това правило не важи. От 1 април и това правило отпада. Остава изискването за попълване на здравен формуляр преди пътуване.

22. Ел Салвадор

23. Йордания 

Единствена държава в Близкия изток, която премахна всички ограничения за чужденци на границата.

24. Кения 

Не се налага тест и ваксина, като дори при положителен тест за COVID-19 карантината не е задължителна.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин