5-те страни, в които хората живеят най-дълго - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5-те страни, в които хората живеят най-дълго
Автор: Peika.bg
5-те страни, в които хората живеят най-дълго

Съществуват няколко места по света, където хората живеят значително по-дълго от средното за света (71 години)

Ето кои са петте страни, чието население се радва на солидно дълголетие:

1.
Япония

Средната продължителност на живот на японците е 83 години. Интересно е да отбележим, че южните японски острови Окинава често са наричанi „земя на безсмъртие“. Причината е, че там живеят над 400 столетници. Мнозина отдават това най-вече на местната диета, която включва изобилие от тофу и сладки картофи. 

2. Испания

Най-вероятно средиземноморската диета, която включва здравословен зехтин, зеленчуци и вино е основният фактор за дълъг живот. Средно испанците живеят до около 83 години. Е, сиестата и по-спокойният начин на живот със сигурност също допринасят за този факт. Друга причина за това в Испания хората да живеят по дълго е, че предпочитат придвижването с колело, а не с кола.

3.
Сингапур

Сингапурците
имат най-голям достъп до съвеременни медицински услуги, а здравната им система е определяна като „чудо“. Именно в това се крие и тайната на това те да живеят по-дълго от хората в други части на света – средно до 83-годишна възраст. Освен това страната е с едно от най-ниските нива на детска и майчина смъртност. Там превантивната грижа за гражданите е в основата на здравеопазването. Други фактори са и множеството спортни съоръжения на открито и изключително високите цени на цигарите и алкохола, които ги правят труднодостъпни за хората.

4.
Швейцария

Мъжете в Швейцария живеят най-дълго в сравнение с всички останали по света – средно 81 години. Това е една от най-богатите страни в Европа и нейната висококачествена здравна система и спокойният начин на живот са основните фактори за дълголетието в тази малка държава.

5.
Южна Корея

Южна Корея ще бъде първата страна, чието население ще достигне средна продължителност на живота от 90 години. Широкият достъп до здравеопазване и по-ниското кръвно налягане на хората в сравнение с тези от западните страни са основната причина за доброто здраве и дълголетие на южнокорейците. Освен това местната кухня има знaчителен брой ферментирали храни, за които се твърди, че намаляват холестерола и имунитета и потискат рака. Храната, богата на фибри и полезни хранителни вещества, също е основна част от менюто на жителите на Южна Корея.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин